Održana 15. Saksofonijada u Smederevu

SMEDEREVO, 16. mart 2019 – U Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Smederevu danas je bila jubilarna, 15. Saksofonijada, međunarodno takmičenje učenika i studenata saksofona. Na ovoj manifestaciji učestvovali su mladi muzičari iz Beograda, Šida, Paraćina, Požarevca, Vršca, naravno  i Smedereva, a internacionalni karakter su dali saksofonisti iz Makedonije i Grčke.

Laureat ovogodišnjeg takmičenja je Mateja Blažić, učenik beogradske škole „Josip Slavenski“. I dobitnik nagrade koja nosi ime Jovice Miloševića, nekadašnjeg omiljenog profesora, potom i direktora smederevske Muzičke škole, ide u školu „Josip Slavenski“, ali u Novom Sadu – Luka Davidović, koji je učestvovao u kategoriji najmlađih.

U pretkategioriji za muzičare rođene 2008. godine i mlađe najuspešnija su bili Kristina Vasić, 2012. godište, učenica OMŠ „Milenko Živković“ iz Paraćina, koja je bila i najmlađa učesnica takmičenja, pomenuti Luka Davidović, 2008, iz OMŠ „Josip Slavenski“  Novi Sad i Sofija Stanković, 2008, OMŠ „Milenko Živković“ Paraćin.

Najviše poena u  prvoj kategoriji, u kojoj su nadmetali rođeni 2006. i 2007. godine, imao je Vukašin Petrović , 2006, ŠOMO „Dušan Skovran“  iz Ćuprije i domaćin – Srđan Stojićević,2007, učenik MŠ „Kosta Manojlović“ Smederevo.

U drugoj kategoriji najbolji je bio Mateja Blažić, 2004. godište, učenik Muzičke škole „Josip Slavenski“  iz Beograda, laureat ovog izdanja Saksofonijade, u trećoj je to bio Grigori Angelov, 2003, DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“  iz Skoplјe, a u četvrtoj Katarina Kostić, 2001, učenica MŠ „Josif Marinković“ u Vršca.

Sedmoro učenika koji su osvojili I/1 i I/2 nagrade u svim kategorijama, Kristina Vasić, Mateja Blažić,   Srđan Stojićević, Luka Davidović, Grigori Angelov, Katarina Kostić i Vukašin Petrović, nagrađeni su vaučerima za Međunarodnu letnju školu saksofona „Summer Saxperience“, koja se održava od  5. do-15. avgusta ove godine u Herceg Novom.
I žiri je bio u internacionalnom sastavu, činili su ga: Milan Savić (Beograd), Georgios Ligeridis (Solun), Vladimir Trajanoski (Skoplje) i Srđan Paunović (Vršac).
Na kraju takmičenja, član žirija Georgios Ligeridis održao je višečasovni seminar kome su prisustvovali učenici i nastavnici koji su bili na ovogodišnjoj Saksofonijadi.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!