Četvrti protest „Jedan od pet miliona“ – Autobusi s mirisom parizera i budućnost van granica

KOVIN, 9 mart 2019, izvor: kovinac.rs – Manje okupljenih i  više govora (i govornika), novi “poklon” za opštinsku vlast, nalepnice na “izlogu” SNS-a i zgrade opštine, izmenjena trasa i pominjanje današnje Vučićeve kampanje u Podunavskom okrugu, glavne su odlike četvrtog po redu skupa Jedan od pet miliona koji je održan večeras  u Kovinu.
Protest je, sada već po tradiciji, otvorio jedan od organizatora Miloš Ljiljanić, a pored ranije najavljenih gostiju Dragoslava Šumarca i Vasilija Dolovačkog, okupljenima se obratila i sugrađanka Tatjana Ivković.

Žena koja je tri subote pre prvih organizovanih protesta šetala sama centrom Kovina.
„I niko nije shvatio ili nije smeo da mi se pridružii. Da li me nisu prepoznali ili su prestrašeni, niko nije smeo da me pozdravi. A gle čuda – sutra, u nedelju na pijaci, „zdravo Tanja, ono ti je bilo super sinoć.“
„Imamo mafiju koja ima svoju državu“
, nastavio je Vasilije Dolovački, akademski slikar i profesor slikarstva iz Bavaništa. „A ovde smo jer nismo zadovoljni takvom situacijom. Oni koji jesu, dobrovoljno ulaze u autobuse s mirisom parizera.“

Dolovački je dodao da kampanja predsednika Vučića (koja je danas nastavljena u Podunavskom okrugu) ima „nepotpun naziv“:
„Trebalo bi da se zove Budućnost Srbije van granica.“
Jer sve je više mladih, školovanih koji napuštaju državu (Dolovački je izneo podatak da je prošle godine obezbeđeno 97 hiljada mesta za upis na više škole i fakultete u Srbiji, ali je država imala svega 60 hiljada mauranata“)
Bez podsećanja na današnji „miting“ u Smederevu nije mogao ni profesor građevinskog fakulteta u Beogradu Dragoslav Šumarac koji je pomenuo da je da je mnogo „autobusa danas otišlo pod prinudom u Smederevo da aplaudiraju velikom vođi.“

Ipak, najviše se zadržao na svom terenu (građevinarstvu):
„Zašto je Vučić u Kovinu otvorio po ko zna koji put sportsku halu i fabriku pečuraka, a nije otvorio hitnu pomoć? Nema upotrebne dozvole.“, rekao je i dodao da je čitava Srbija postala „bespravno gradilište.“Kolona od oko tri stotine okupljenih prošetala je izmenjenom trasom koja uključivala i prolazak pored prostorija Srpske napredne stranke. Interesantno je da su sami protestanti (tačnije, pripadnice lepšeg pola), pre prolaska kolone „živim zidom“ obezbedile stakleni izlog. Ipak, nekoliko nalepnica završilo ja na prozorima SNS-a.

Isti slučaj i pred zgradom opštine gde su, pored „etiketiranja“, nezadovoljni građani ostavili „poklon“ kutiju s đonovima cipela. Uz njih i poruku.

Šetnja je završena na trgu ispred Doma kulture, a nova je, kažu organizatori, sledeće subote u isto vreme.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!