Probna vožnja remontovanih putničkih vagona, posle sedam godina

SMEDEREVO, 5. mart 2019 – Prvi put posle sedam godina održana je probna vožnja remontovanih putničkih vagona koji su izašli iz smederevskog Želvoza. U pitanju su tri putnička vagona u vlasništvu Željezničkog transporta Crne Gore AD Podgorica.

„Ovo je veliki uspeh Želvoza i taj, čini se mali poduhvat, predstavlja veliki korak u praktičnom predstavljanju fabrike našim poslovnim partnerima, da smo kadri da na najkvalitetniji način i u dogovorenom roku ispostavimo vozila, spremna za dalji saobraćaj. Posle zastoja zbog propadanja stare fabrike i reorganizovanja u procesu posle privatizacije, ovim projektom dokazujemo da smo na dobrom putu da zauzmemo vodeće mesto u porodici remontera železničkih vozila u regionu“, ocenio je za Podunavlje.info Zoran Tašić, tehnički direktor.

Prema njegovim rečima, probna vožnja podrazumeva testiranje svih vagona pojedinačno, za vođenje kočenja pri brzini od 120 na sat, snimanje dijagrama kočenja zaustavnog puta, vreme kočenja pojedinačno za svaki vagon, testiranje donjeg obrtnog postolja, koša kola, punjenja, elektro grejanja, elektro osvetljenja…

Nakon same probne vožnje, navodi tehnički direktor, ima još dosta posla do konačne odluke da su vozila bezbedna za učešće u redovnom železničkom saobraćaju.

„Sledi povratak na istoj relaciji, za eventualno dodatne intervencije. Ako je sve u redu, vraćamo se u fabriku gde se posle probne vožnje vrši detaljan pregled svih uređaja. Ukoliko ima nekih detalja, takozvanih mana, odrađuje se finalno i tek posle čitavog ovog procesa, dobija se sertifikat KOL-14, za izlaz u saobraćaj.“

Tašić naglašava da ovaj projekat predstavlja veliki trenutak i za Smederevo, jer osim toga što za Želvoz označava novi početak u okviru kvalitetnog remontovanja putničkih železničkih vozila, ujedno pretenduje da povrati Smederevo na kartu gradova sa respektabilnim domaćim privrednim subjektima.

On je rekao da su na ovom poslu bili angažovani zavarivači, bravari, tapetari, stolari i vodoinstalateri, dakle, svi profili neophodni za remont putničkih vagona.

„Imamo planove da širimo posao, javljaju se novi naručioci. Ova tri vagona su praktično ulaznica za tržište Crne Gore, a samo u ovom trenutku Željeznički transport Crne Gore AD Podgorica ima najmanje desetak putničkih vagona za remont, što za Želvoz, pored ostalih projekata, obezbeđuje kontinuiran rad najmanje tokom 2019. godine.“

Na kraju, Tašić je u izjavi za Podunavlje.info istakao kao pozitivan trend, da se svakim danom povećava broj uposlenih radnika. Prema njegovim rečima, vraćaju se iskusni Želvozovi radnici, a pruža se šansa i mladim kadrovima, koji stiču iskustvo pored starijih kolega u fabričkim pogonima.

Zbog proširenja obima poslova, u Želvozu je stalno otvoren konkurs za prijem radnika, naročito  proizvodnih struka – bravara, zavarivača, farbara, ali i mašinskih i elektro inženjera.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!