Bogojavljenski uspon na Beljanicu

SMEDEREVO, 20. januar 2019 – Održana je tradicionalna akcija Bogojavljenski uspon na Beljanicu, na 1.339 metara nadmorske visine. Okupilo se oko 250 planinara iz 25 klubova, a organizator i domaćin akcije bio je Planinarsko-speleološki klub Resava iz Despotovca. U akciji je učestvovalo i 15 članova PSK Čelik, među kojima i naš saradnik Branko Grujić, koji prenosi detalje.

Zborno mesto bilo je kod restorana Đula, nedaleko od planinarskog doma Suvaja na reci Resavici. Odavde, najpre, po oblačnom vremenu bez padavina, na temperaturi oko nule, preko ugaženog snega, ali klizavog kolovoza, do planinarskog doma Suvaja, oko kilometar pešačenja. Tad se prelazi preko mosta na reci Resavi i gazi po snegu dubine oko 30 cm, po putu koji se pod snegom tek nazire. Put vodi preko livade i onda ulazi u šumu bez lišća ali uspon postaje zahtevniji. Prolazi se pored vrha Cerjak 695 mnv i izlazi na zaravan Dugi Do. Posle relativno lakšeg dela ulazi se u šumski predeo, na strmu stazu koju planinari savladavaju cik-cak kretanjem. Sneg postaje sve dublji, a na mestima gde su formirani smetovi i preko metra dubine.  Ovo usporava kretanje. Izlazi se na zaravan Ribarska padina na kojoj je sve više crnogoričnog rastinja i stabala okovanih u zaleđeni sneg. Tako po čedno belom snegu, belina koju mi u gradovima ne možemo videti i doživeti, posle tri sata i 50 minuta, te pređenih osam km izlazi se na vrh. U to vreme na vrhu je provejavao slab sneg, bez značajnog vetra, sa raspoloženim planinarima u raznim bojama zimske odeće i opreme, spremnim za fotografisanje, radi što bržeg objavljivanja na društvenim mrežama. Pauza za predah od napornog uspona, okrepljenje i povratak. Povratak najpre preko snegom pokrivenim livadama, pa ulaz u belogoričnu šumu sa ogromnim stablima bukvi, a neke od njih ne mogu obuhvatiti ni četvoro ljudi. Dalje se ulazi u manji pojas crnogorične šume, pa sledi jako strm i zahtevan spust, stazom pokrivenom snegom ispod koga štrči kamenje.  Nakon silaska u potok, dolazak do izvora Lisine, čija izdašnost još nije na nivou onih iz prolećnih meseci. Fotografisanje, pa odlazak do vodopada Veliki buk, na kojem ima i dugih zaleđenih ledenica. Trenutak i da se to zabeleži fotografisanjem. Potom završetak pešačenja do polazišne tačke sa spustom koji je trajao tri sata, sa pređenih devet km. Tako su planinari prošli zahtevnu deonicu od 17 km za sedam sati pešačenja.

Organizator prošlonedeljnog, Božićnog uspona na Rtanj, saopštio je konačne rezultate o učešću ukupno 1024 planinara iz 89 društava-klubova, među kojima je bilo planinara iz Slovenije, Makedonije i Republike Srpske. Čelik je sa 34 učesnika bio četvrti po brojnosti.

PSK Čelik, šampion države u Planinarskoj orijentaciji, od 26. januara, počinje novi ciklus školovanja za Orijentiring i Planinarsku orijentaciju. Besplatna obuka sve zainteresovane sugrađane počinje u 11 sati, u prostorijama kluba u Karađorđevoj ulici broj 43.

Fotografije su iz arhive članova kluba.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!