Seminar „Lokalni novinari i pravosuđe” 

SMEDEREVO, 5. decembar 2018 – Preduzeće za reklamne usluge, medije i odnose sa javnošću  „PResenting media“ organizovaće jednodnevni seminar – obuku za lokalne medije  “Lokalni novinari i pravosuđe – izveštavanje o sudskim i istražnim postupcima” u petak, 7. decembra od 11 časova u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo.

Obuku će voditi advokat, stručnjak za medijsko pravo, a govoriće i predstavnici Udruženja novinara Srbije. Biće reči o fazama, toku i relevantnim pojmovima krivičnog i građanskog postupka, izveštavanju o maloletnicima, o Zakonu o javnom informisanju, građanskopravnoj i krivičnopravnoj zaštiti ugleda i časti…

U kontekstu izveštavanja o istražnim i sudskim postupcima novinarima će biti pojašnjene i sledeće kategorije: pretpostavka nevinosti, pravilo da se čuje druga strana, komentarisanje sudskog postupka, razlika između činjenica i vrednosnih sudova, govor mržnje, ometanje istrage,  navođenje imena tokom trajanja postupka,interes javnosti da zna, pravila po kojima se preuzima vest sa konkurentskih medija, objavljivanje fotografija učesnika u procesu, žrtava i učinilaca koje ih jasno identifikuju, dužna novinarska pažnja i još mnogo važnih tema i pojmova za pravilno izveštavanje o ovoj materiji, veoma čestoj u novinarskoj praksi.

Seminar se realizuje u sklopu projekta koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja i namenjen je novinarima, urednicima i vlasnicima lokalnih medija, kao i dopisnicima beogradskih medija  i medijskim profesionalcima iz Podunavskog okruga.

Svrha  projekta jeste edukacija novinara u Podunavskom okrugu za izveštavanje o istražnim i sudskim postupcima, o radu pravosudnih organa, o zakonskim okvirima koji propisuju šta je dozvoljeno, a šta ne prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima, kao i za rad na istraživačkim temama u vezi sa pravosuđem, na temu korupcije i privrednih prestupa,  radi unapređenja profesionalnih i etičkih standarda.

Cilj seminara je da se preduprede eventualne  tužbe i sudski sporovi, koji su u porastu upravo zbog nedovoljnog poznavanja ove osetljive materije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!