Skupština – novi šef odbornika SNS – protest u Radincu

SMEDEREVO, 14. novembar 2018 –Sednica Skupštine grada Smedereva, prekinuta u petak zbog nedostatka kvoruma, nastavljena je danas i završena u relativno mirnoj atmosferi oko 13 časova. To je prvi utisak vašeg izveštača, drugi je da je SNS, umesto Sima Nedića, u lokalnom parlamentu dobio novog šefa – Vesnu Kiš. Treći, i najjači, jeste najavljeni građanski protest u Radincu.

Podunavlje.info je, smatrajući da kao poverenik vladajuće stranke za Smederevo i novi šef odborničke grupe, gospođa Kiš ima što šta da saopšti javnosti, zamolio za izjavu povodom aktuelne sednice. Međutim, jok. Danas nije bila raspoložena za naš medij, kako je rekla, drugi put.

Opozicioni predstavnici su, pak, svoju medijsku šansu iskoristili.

„Mislim da su građani videli, po ko zna koji put, da ovde vladajuća većina ne postoji. Da ih na okupu drži samo neki puki interes, neka viša sila u liku velikog vođe ih drži tu, brani im da se raspadnu konačno, jer mu ne odgovara da raspisuje izbore u ovom trenutku, a njihova stranačka prepucavanja se prenose na Skupštinu grada. To je sramota, to je strašno, da sami odbornici nemaju svest o tome šta Skupština treba da predstavlja, tako da prave sprdnju od demokratije, od parlamenta. To je smešno, što je rekao predsednik: ‘Da je opozicija bila tu, mi bismo imali kvorum’. Ti pozivaš opoziciju da ti da kvorum, a vlast ima 44 odbornika?  To je stvarno sramota“, izjavio je za Podunavlje.info Aca Cvetanović, šef odborničke grupe „Budimo Smederevo“.

Predstavnik Demokratske stranke, Perica Đorđević, rekao je da je i ova sednica pokazala da „skupštinska većina apsolutno ne poštuje institut Skupštine grada“.

„I na ovoj sednici su se poigravali sa kvorumom da bi rešavali neka svoja unutarstranačka pitanja. Imali smo situaciju da je predsednik Skupštine dao obrazloženje da je opozicija kriva što nije dala kvorum, što apsolutno ne stoji. Sa druge strane, neke teme koje su bitne i važne za funkcionisanje grada, za građane Smedereva, a to je zagađenost vazduha, glasovima većine je odbijena da se kao dopuna uvrsti u dnevni red. To pokazuje da oni nisu spremni da na ovu temu bilo šta kažu. Imamo ćutanje od strane  nadležnih, najveći zagađivači takođe ćute. Zagađenost nikada veća u ovom gradu nije bila. Zabeležen je apsolutni rekord u ponedeljak, 12. novembra, kada je količina suspendovanih čestica PM10 prelazila 300 mikrograma, što je šest puta veća količina od dozvoljene.  Važno je da skupština o tome raspravlja, da zauzme određeni stav, donese određene zaključke i da nadležni dobiju zadatke da rešavaju ovaj problem“, poručio je Đorđević.

Povodom alarmantnih pokazatelja merenja kvaliteta vazduha u Smederevu u poslednje vreme, predstavnica DSS-Dveri, Miloratka Bojović je najavila građanski protest meštana  Radinca u subotu, 24. novembra. U izjavi za Podunavlje.info ona je rekla i da SNS Skupštinu grada koristi kao poligon za unutarstranačko razračunavanje.

“To su pokazale i dve poslednje skupštinske sednice kada su odbornici dve zaraćene strane SNS-a obarali kvorum, što je presedan u istoriji smederevskog parlamentarizma, a sve na štetu građana Smedereva, koji su postali taoci ovakvog načina (ne)funkcionisanja Gradskog parlamenta. Direktori javnih preduzeća i ustanova su još uvek u v.d. statusu, ne raspisuju se konkursi, kako bi se lakše uigranim metodama nemilice i bez ikakve kontrole trošio novac iz budžeta građana Smedereva. Današnja sednica je primer instrumentalizacije, ne samo Skupštine nego i svih građana. Suštinske teme, poput načina na koji se rukovodi gradom, predsedava Skupštinom, nagomilani problemi građana se guraju pod tepih. Koalicioni partneri se ograđuju, ali nastavljaju da glasaju za nakaradne odluke. To što je Smederevo par meseci unazad po podacima Agencije za zaštitu životne sredine najzagađeniji grad u Srbiji, iz čijih se podataka zaključuje da vazduh koji udišu Smederevci je čak šest puta zagađeniji od gornjih granica koje se tolerišu i uporno odbijanje gradskih moćnika da se razgovara ili uvrsti kao zasebna tačka Skupštine i ćutanje svih nadležnih o alarmantnoj situaciji zagađenja, samo je jedan od primera odnosa neodgovorne lokalne vlasti prema svojim građanima. Ne čekajući gradske moćnike, građani Radinca, Ralje i Vranova organizovaće proteste i pokušati da reše problem zagađenja. Odbornici DSS i Dveri će im se pridružiti u protestima”, poručila je Bojović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!