Solarizacija i ekološki prihvatljiva proizvodnja povrća

SMEDEREVO, 7. novembar 2018 – Stručnjaci Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke, u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom iz Kolara, održali su u Smederevu predavanje o ekološki prihvatljivoj proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru.

Predavanje je deo projekta o primeni solarizacije u domaćim agroekološkim uslovima, a u cilju biološkog suzbijanja zemljišnih patogena povrća u zaštićenom prostoru, izjavio je za Podunavlje.info dr Slađan Adžić, naučni saradnik u Institutu.

„Projekat  realizujemo u saradnji sa Upravom za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede i sa deset poljoprivrednih stručnih službi na teritoriji Srbije. Ovo je prvo predavanje na tu temu, prenošenje našeg jednogodišnjeg iskustva što se tiče primene solarizacije. Prošlog decembra je počela realizacija projekta i trajaće dok ne završimo sva planirana predavanja tokom novembra“, kazao je Adžić.

Adžić je izrazio zadovoljstvo dobrim odzivom poljoprivrednika u Smederevu, posebno aktivnim učešćem u diskusiji, što, prema njegovom mišljenju, znači da se već bave nekom sličnom proizvodnjom i da se svi susreću sa istim problemima, od pojave bolesti, korova do svih ostalih stresova koji proističu iz zemljišta.

Predavanje je zainteresovalo poljoprivrednike iz Radinca, Skobalja, Osipaonice, Lugavčine, Vodnja, Drugovca, Mihajlovca, Šalinca i Smedereva, a kuriozitet ovog skupa predstavljalo je i prisustvo  petoro članova Gradskog veća u Smederevu, nekadašnjih i sadašnjeg, resorno zaduženih za poljoprivredu, što je potvrdilo naše skromno zapažanje da je reč o više nego zanimljivoj temi u oblasti poljoprivredne proizvodnje, uz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Inače, Podunavlje.info namerava da u narednom periodu poljoprivredi posveti mnogo više pažnje, zato što ona to jednostavno zaslužuje. Već od narednog meseca naš portal biće bogatiji sadržajima, koji će se baviti aktuelnim temama iz agrara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!