Goša FŠV: Raskinuli ugovor kada su uhvaćeni u muljanju

FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ / RAS SRBIJA

Izvor: blic.rs, autor:  Željka Jevtić, 24. oktobar 2018 –  Posle dve nedelje otkako je „Blic“ napisao prvi u seriji tekstova u kojima rasvetljava višemilionske pronevere u vezi sa Fabrikom šinskih vozila „Goša“, napravljen je konkretan korak da se prekinu ove mahinacije.

Tokom prošle nedelje raskinut je ugovor o zakupu Fabrike šinskih vozila „Goša“ (Goša FŠV) sa firmom „Goša RSC“ jer ovo preduzeće, kao što je „Blic“ pisao, nije plaćalo nekadašnjem gigantu zakup fabrike. Dug po fakturama iznosi preko 11 miliona dinara, ali je i ova cifra umanjena jer je lažna „Goša RSC“, koja je i napravljena kako bi se izvlačio novac iz prave „Goše“, dobila fabriku u zakup po cenama značajno manjim od tržišnih i onih propisanih zakonom. Takođe, lažna „Goša RSC“, koja je nezakonito zloupotrebljavala imovinu fabrike iz Smederevske Palanke, radnicima koje je unajmljivala po ugovoru o delu nije plaćala doprinose, čime su oštećeni i oni i država. Sve se to događalo više od godinu dana, a stečajni upravnik Aca Mitić je tek sada reagovao, iako je po zakonu bio obavezan da štiti ne samo interese fabrike koja mu je data na upravljanje već i države.

„Blic“ je u seriji tekstova otkrio ko se i kako danas bogati i na koji način se sklapaju poslovi na račun nekadašnjeg gigatna, koji će ostati upamćen ne samo po žestokoj pljački i nemaru države već po tragediji – samoubistvo radnika zbog nemaštine, najdužim štrajkovima… Serijom tekstova pokušali smo da sprečimo rasparčavanje fabrike i izuzimanje njenih vrednih delova u korist pojedinaca, a bez kojih ova fabrika nikada ne bi našla kupca. Tako smo došli do štetnog ugovora koji je državno preduzeće Srbija voz potpisalo sa privatnim firmama „Obnova kompani“ i „Goša RSC“ i otkrili da su dobili višemilionski tender za popravku voznih kola a da nemaju reference za taj posao. Ove firme koje su se zajedno javile na tender naknadno su zloupotrebile „Gošu FŠV“ i njene resurse i, po svemu sudeći, radile su to gotovo bez naknade – naočigled stečajnog upravnika, ali i kontrolora državnog preduzeća Srbija voz koji im je i dao tender.

Glavni igrači u poslu su – Milutin Šćepanović, nekadašnji direktor „Goše FŠV“, a sada vlasnik i direktor lažne „Goše RSC“ sa 14 zaposlenih, potom Velemir Stojanović, vlasnik kompanije „Obnova“ sa dvoje zaposlenih, registrovane za trgovinu drvetom i sanitetskim materijalom, ali ipak dobija tender za popravku vozova. Ništa ne bi bilo moguće bez direktora državne firme, a u ovom slučaju Jugoslava Jovića i predstavnika države u fabrici koja je u stečaju Ace Mitića. Neki od ovih aktera su odgovorili na pitanja „Blica“ i pokušali da se pravdaju, a dvojica – Šćepanović i Mitić nikada nisu odgovorili čak ni na naša javno upućena pitanja.

Šćepanović mesto direktora prave „Goše“ zamenio mestom direktora „Goše RSC“! Zašto?
FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

Posao popravke vagona – kušet i putničkih kola u vrednosti preko dva miliona evra dat je firmama Obnova i lažni „Goša RSC“ pre dve godine. Do sada nije završen, a veštim manevrom menadžmenta Srbija voza – Aneksom ugovora, umesto blokade i naplate štete po državu zbog neizvršenog posla, ovim privatnim firmama se izašlo u susret i dobile su produženje roka!? Trenutno stečajni upravnik Aca Mitić navodi da će novac koji „Goši“ duguje lažna „Goša“ namiriti tako što će izvršiti kompenzaciju za određene proizvode. Međutim, nije jasno ne povući mere koje su u skladu sa zakonom, a ne iznova nešto što ide u prilog privatnom preduzeću. Stečajni može da blokira lažnu „Gošu RSC“ koja, sudeći po podacima na APR, ima ukupne aktive, odnosno poslovne imovine u vrednosti od 111.385.000 dinara i posluje bez gubitaka. Takođe nosilac posla na tenderu je bila „Obnova kompani“ koja takođe posluje bez gubitaka. Prema podacima sa APR, ukupna aktiva je 102.267.000 dinara, kapital – 28.404.000, a neraspoređeni dobitak u 2017 – 28.362.000.

„Blic“ je pre nekoliko dana objavio i fotografiju na kojoj se vide kako sede u kafani na ručku, vlasnik „Obnova kompani“ Velemir Stojanović, direktor sektora za nabavke u „Srbija vozu“ Zoran Samardžić i direktor preduzeća Jugoslav Jović (koji tvrdi da nije on na fotografiji). „Blic“ je pisao da ne samo što su posao dobile firme bez standarda već i da su tokom posla uzimali iz „Srbija voza“ delove na revers i polovne delove koji su ugrađivani u vozove.

Lažna „Goša RSC“ napravljena je kako bi se isisavao novac iz fabrike“ Goša FŠV“. Ime je namerno tako dato da bi zbunjivalo, odnosno zvučalo kao da je reč o palanačkoj „Goši“. Pride, u slobodnom prevodu na engleski RSC znači isto što i FŠV. Ulog firme je hiljadu dinara, a prvi vlasnik ovog satrapa „Goše“ je direktor pravog „Goše FŠV“ Ivan Hemšild. Aprila 2017. Hemšilda na mestu „Goše FŠV“ nasleđuje Milutin Šćepanović. Koliko je Šćepanović radio u interesu radnika i fabrike svedoči dalji sled događaja. Posle pet meseci, 15. septembra, Slovak Hemšild prenosi vlasništvo u „Goši RSC“ – imitaciji „Goše“, na Milutina Šćepanovića. Direktor kopije „Goše“ je u tom trenutku Koštana Miladinović Krasić, koja je finansijski direktor pravog „Goše“! Šćepanović u imitaciji „Goše“ – „Goša RSC“ sada već kao vlasnik upisuje sebe za direktora – 12. januara ove godine.


Naknadno potpisuju aneks!

Prema poslednjim podacima iz fabrike „Goša FŠV“, pred samo zaključenje ovog izdanja „Blica“, u toku je pokušaj da se „Goša RSC“ i pored neplaćenih dugova vrati u posao i nastavi da koristi fabriku bez naknade, tako što bi bio poptisan aneks ugovora. Prema saznanjima „Blica“, pokušava se izdejstvovati da mogu da koriste fabriku do kraja godine. Dakle, isti mehanizam kojim je oštećena država kada je „Srbija voz“ zbog neizvršenog posla poptisivao aneks ugovora. Poptuno je nejasno zašto se dozvoljava pljačka ne samo radnika već ovim potezima i države zbog neizmirenih obaveza. Izgovor ne može biti posao jer, kao se pokazalo, ove firme posao nisu ni smele da dobiju.


 

https://www.blic.rs/biznis/vesti/raskinuli-ugovor-kada-smo-ih-uhvatili-u-muljanju-potvrdeno-pisanje-blica-da-gosi-fsv/rn8cjcy

Skorašnji članci

error: Content is protected !!