Goša i ćerka-firma završili saradnju – uz novi dug

Izvor: insajder.net, 21. oktobar 2018 – Veza između propale Fabrike šinskih vozila Goša FŠV iz Smederevske Palanke i njene nekadašnje ćerke firme Goše RSC – konačno je završena. Odbor poverilaca, a na predlog stečajnog upravnika, raskinuo je zakup sa firmom Goša RSC koja je nastavila da radi u halama fabrike i nakon što je Goša pre skoro godinu dana gurnuta u stečaj.

Kako stečajni upravnik Aca Mitić kaže za Insajder, Odbor poverilaca je odlučio da zakup raskine zbog toga što zakupac Goša RSC čiji je vlasnik bivši direktor Goše Milutin Šćepanović, skoro godinu dana uopšte „ne pokazuje nameru“ da plaća dug koji je narastao na 11, 2 miliona dinara.

Propašću nekadašnjeg industrijskog giganta bivše Jugoslavije, novinari Insajdera bavili su se u emisiji „Država protiv radnika“. Prema istraživanju Insajdera, svi događaji u Goši – od privatizacije 2007. do danas – pokazali su da radnici nisu morali da ostanu bez dva miliona evra zarada, a država bez više od četiri i po miliona evra poreza, samo da su predstavnici nadležnih institucija radili svoj posao i sankcionisali kršenje zakona i poslovanje u „sivoj zoni“.

Svoju ulogu u propasti Goše, najstarijoj fabrici za proizvodnju šinskih vozila, putničkih i teretnih vagona, ima i njena nekadašnja ćerka-firma Goša RSC.

Naime, ugovor o zakupu hala i opreme između Goše FŠV i Goše RSC potpisan je 30. novembra 2017, samo dve nedelje nakon što je Goša otišla u stečaj. Prema ugovoru, RSC na čelu sa bivšim direktorom Goše Milutinom Šćepanovićem, trebalo je da plaća mesečnu zakupninu od 500.000 dinara plus komunalne troškove korišćenja imovine.

Stečajni upravnik Aca Mitić tvrdi za Insajder da Goša RSC već mesecima odbija da plaća bilo šta zbog čega je Odbor poverilaca raskinuo zakup u ponedeljak, 15. oktobra.

„Mi smo bili prinuđeni da raskinemo zakup, jer uprkos mnogim upozorenjima i obaveštenjima, oni nisu plaćali. Odbijali su da prihvate fakture, a tražili su i da prebijemo potraživanja tako što bi ih prebacili u vreme pre stečaja, ali sam ih upozorio da to ne možemo da uradimo jer dug nije nastao pre stečaja“, kaže Mitić za Insajder.

Novinari insajdera u nekoliko navrata kontaktirali su vlasnika Šćepanovića i predstavnike Goše RSC u vezi s plaćanjem zakupnine, ali i sveukupnim poslovanjem, međutim, dobili smo odgovor da u ovom trenutku neće davati izjave medijima zbog pripreme tužbe protiv jednog dnevnog lista.

Blokada i ćerka-firma

Veza između Goše i Goše RSC datira još od 2014. godine, kada Goša pod vođstvom slovačkog rukovodstva praktično prestaje da izmiruje svoje obaveze i prema zaposlenima, ali i državi.

Naime, država je 2007. Gošu prodala slovačkoj firmi ŽOS Trnava čiji je vlasnik poznati slovački biznismen Vladimir Por.

Prema istraživanju Insajdera, nakon prve dve godine uspešnog poslovanja, svaka naredna godina za Gošu je bila problematična što je kulminiralo ulaskom u blokadu računa 2013. godine –  finansijsku paralizu iz koje Goša praktično nikada nije ni izašla.

Naredne, 2014. godine Goša potpuno prestaje s isplatom obaveza što je na kraju dovelo do toga da, nakon proglašenja bankrota, fabrika radnicima duguje 2,1 miliona evra, a državi čak 4,7 miliona.

Upravo te 2014. pojavljuje se i Goša RSC. Naime, u maju, dok je fabrika u blokadi, vlasnici Goše iz Slovačke sa 1000 dinara kapitala osnivaju novu firmu, a za vlasnika firme postavljaju Ivana Hemšilda – koji je u tom trenutku i direktor Goše FŠV.

Ovaj manevar je zapravo poslužio da Goša FŠV zaobiđe blokadu računa tako što će poslove ugovarati preko finansijski čiste novoosnovane ćerke-firme. Institucije države Srbije nisu reagovale na činjenicu da su slovački vlasnici osnivanjem nove firme zobišli blokadu računa i nastavili da rade, time ugrožavajući poverioce Goše i stavljajući ih u neravnopravan položaj.

Da radnici Goše ne dobijaju plate skoro četiri godine, javnost Srbije je saznala tek kada se 22. marta 2017. u hali fabrike obesio radnik. Ivan Hemšild – direktor Goše i istovremeno vlasnik RSC – istog dana napušta Srbiju, a radnici ulaze u petomesečni štrajk. Samo nekoliko dana kasnije, slovačka ŽOS Trnava odlučuje da proda fabriku kiparskoj kompaniji Lisnart Holding koja je, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, bila samo paravan iza kog su konce vukli slovački vlasnici.

Šema direktor-vlasnik: Kako je Goša RSC opstala i nakon stečaja

Nakon što je kiparska firma Lisnart Holding zvanično upisana u APR kao vlasnik, za direktora je umesto Ivana Hemšilda postavljen upravo Milutin Šćepanović, sadašnji vlasnik RSC-a.

U prilog tome da je Lisnart bio samo način da se izađe iz firme bez plaćanja dugova, govorila je i činjenica da se predstavnici kiparske firme nikada nisu pojavili u Goši, a nakon nekoliko meseci dolazi i do sukoba između Šćepanovića i njegovih slovačkih poslodavaca sa Kipra.

Petomesečni štrajk radnika je okončan krajem avgusta 2017. preko Agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Direktor Šćepanović radnicima tada obećava da će im zaostale zarade biti isplaćene kroz poslove koji će biti realizovani upravo preko ćerke-firme Goše RSC.

Mesec dana kasnije, vlasnik RSC postaje upravo Šćepanović. Kako je rekao u emisiji Insajdera „Država protiv radnika“, on je od svog prethodnika Ivana Hemšilda otkupio RSC za 1000 dinara. Zajedno sa firmom, (ot)kupio je i stare, već ugovorene poslove koje je Goša RSC, kao podizvođač u ime Goše FŠV, radila za Železnice Srbije.

U novembru 2017. Goša ulazi u stečaj, 150 radnika dobija otkaz bez prethodno isplaćenih više od 20 plata, a fabrikom počinje da rukovodi stečajni upravnik Aca Mitić. Istovremeno, oko sto radnika Goše počinje da radi za RSC.

Kako bi smanjio troškove za obezbeđenje, a i na okupu sačuvao radnike koji su, kako je naveo za Insajder, jedan od najvećih resursa Goše, Mitić potpisuje ugovor o zakupu sa RSC. Međutim, dug za zakup koji je za nešto manje od godinu dana narastao na 11,2 miliona dinara nije plaćen, a kako Mitić kaže, nije pokazana ni namera zbog čega je raskid bio neminovan.

Poverioci odbili procenu vrednosti Goše koja iznosi petinu duga

Ipak, ugovor o zakupu svakako ne bi još predugo trajao jer se uskoro očekuje raspisivanje javnog poziva za prodaju Goše, a kao procenitelj je izabrana požarevačka firma YU-Miland.

Međutim, Odbor poverilaca smatra da je procenjena vrednost od 4,9 miliona evra premala, i da YU-Miland mora da uradi novu procenu imajući u vidu cenu po kojoj je država 2007. prodala Gošu, kao i investicije prethodnog vlasnika ŽOS Trnave.

Ipak, činjenica je da su se okolnosti promenile. Te 2007. godine procenjena vrednost fabrike bila je skoro duplo veća nego danas – oko devet miliona evra. Uprkos tome, Goša je prodata jedinom ponuđaču, slovačkoj firmi ŽOS Trnava, za 1,8 miliona evra koliko je bila i početna cena na aukciji. Slovački investitor je tada najavio investicije od po 4 miliona evra godišnje, ali se većina tih investicija, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, vratilo nazad u matičnu firmu ŽOS.

Takođe, s obzirom da dug Goše iznosi 25 miliona evra, a da je trenutna procenjena vrednost fabrike pet puta manja, postavlja se pitanje da li će uopšte ostati novca za radnike i državu.

Posebno kada se uzme da je najveći poverilac ŽOS, odnosno formalno Lisnart, kome se duguje čak 14 miliona evra.

Istraživanje Insajdera pokazalo je da dok država svoja potraživanja ni na koji način nije obezbedila, slovačka firma je u potpunosti sva sredstva koja obezbedila stavljajući hipoteku na imovinu i zaloge na opremu fabrike Goša, pa čak i kasetofon fabrike čija je vrednost procenjena na 900 dinara.

Jedina šansa da radnicima bude isplaćen makar deo zaostalih zarada, jeste da se Lisnartu ospore istraživanja što je stečajni upravnik i učinio 26. septembra ove godine, i najavio parnični postupak.

On je pred Privrednim sudom u Požarevcu potraživanja osporio zbog toga što je ŽOS, kao vlasnik Goše, upisao hipoteke i zaloge na imovini u trenutku kada je račun Goše bio u blokadi, čime je sebe svesno stavio u privilegovan položaj i oštetio ostale poverioce. Kao drugi razlog je naveo i to što Lisnart svoja potraživanja nije upisao u odgovarajuće registre nakon preuzimanje Goše od ŽOS-a.

„Ja se nadam da ćemo uspeti da osporimo potraživanja, jer mislimo da je zakon na našoj strani. Nadam se samo da se sud neće koristiti time da zahtevajući poštovanje zakona teramo investitore“, kaže Mitić za Insajder.

O tome kako je Goša uništena zbog nemara države i poslovnih akrobacija slovačke ŽOS Trnave, gledajte u emisiji Insajdera „Država protiv radnika“.

Saša Dragojlo

https://insajder.net/sr/sajt/tema/12364/Go%C5%A1a-i-njena-nekada%C5%A1nja-%C4%87erka-firma-zavr%C5%A1ili-saradnju-%E2%80%93-uz-novi-dug.htmhttps://insajder.net/sr/sajt/tema/12364/Go%C5%A1a-i-njena-nekada%C5%A1nja-%C4%87erka-firma-zavr%C5%A1ili-saradnju-%E2%80%93-uz-novi-dug.htm

Skorašnji članci

error: Content is protected !!