Naučni skup: Smederevski kraj i Podunavlje kroz istoriju

SMEDEREVO, 4. oktobar 2018 – Istorijski arhiv u Smederevu i Centar za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u petak i subotu organizovaće naučni skup pod nazivom Smederevski kraj i Podunavlje kroz istoriju.

Suočavajući se sa činjenicom da su zavičajna istorija i kulturno nasleđe nedovoljno istraženi, kao i sa potrebom promovisanja visokih standarda u naučno-istraživačkom radu, Istorijski arhiv u Smederevu je 2016. godine organizovao naučni skup Smederevski kraj 1918 – 1941, čiji je krajnji rezultat bilo štampano izdanje Zbornika radova 2017. godine. Šesnaest stručnih članaka, kako mladih autora, tako i eminentnih istraživača, na taj način je postalo dostupno naučnoj i široj javnosti i upotpunilo je znanje o istoriji i istoriji umetnosti smederevskog kraja nedovoljno istraženog međuratnog perioda.

Sledeći ranije postavljen cilj da se okupljanja stručnjaka koja u centar proučavanja stavljaju smederevski kraj održavaju bijenalno, Istorijski arhiv u Smederevu i Centar za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ove godine organizuju naučni skup pod nazivom Smederevski kraj i Podunavlje kroz istoriju. Težeći proširenju oblasti proučavanja i postavljanju ovog dešavanja u sam vrh konferencija na republičkom nivou, ovogodišnja tema kao fokus naučnih istraživanja podrazumeva teritoriju grada Smedereva sa okolinom, dok Podunavlje predstavlja širu odrednicu u poredbenom kontekstu i upućuje na multidisciplinarnost i proširenje okvira u vremenskom i teritorijalnom smislu u odnosu na prethodni naučni skup. Svoja istraživanja, koja će u celosti biti objavljena u Zborniku radova 2019. godine, autori su usmerili ka oblastima društveno-humanističkih nauka, i to prema: istoriji, istoriji umetnosti, arheologiji, etnologiji i srpskom jeziku i književnosti.

Svečano otvaranje naučnog skupa najavljeno je za petak u 10 časova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!