Čekajući Lidl(oa) – 10 stvari koje niste znali

Izvor: ekapija.rs, 16. septembar 2018 – Početkom ovog meseca objavljeno je da će dugo čekani objekti Lidla početi rade u oktobru, rečeno je koliko – 10. Ne i u kojim gradovima. Ovaj u Smederevu ne deluje kao da se nešto događa, velika ograda koja je gradilište skrivala od radoznalih pogleda još uvek je na mestu, svetleće reklame su i dalje prekrivene, mada je objekat odavno gotov, ne vidi se ni neka užurbanost koja bi nagovestila da će uskoro početi da radi.

Pa, ipak, u susret otvaranju prvih Lidl radnji u Srbiji, prenosimo tekst e-kapije u kome kompanija saopštava 10 stvari koje možda ne znate.

1. Kompanija danas – Lidl postoji u 30, a operativan je u 27 zemalja Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama sa preko 10.500 prodavnica i više od 260.000 zaposlenih. Prve prodavnice u Srbiji počeće da rade do kraja ove godine, istovremenim otvaranjem u više gradova u Srbiji.

2. Razvoj:
• Lidl u 70tim – prva Lidl prodavnica otvorena je 1973. godine i imala je svega tri zaposlena i 500 proizvoda

• Lidl u 80tim – tokom osamdesetih Lidl je proširio svoje poslovanje – širom Nemačke otvoreno je 300 prodavnica, a asortiman je proširen na 900 proizvoda
• Lidl u 90tim – kompanija se širi van granica Nemačke, otvaraju se prve prodavnice u Francuskoj i Velikoj Britaniji
• Lidl u 2000tim – kompanija se pozicionira kao vodeći trgovinski lanac u Evropi, otvaraju se prve prodavnice u Sjedinjenim Američkim Državama
3. Poreklo imena – Kompaniju je osnovao Jozef Švarc 1930. godine, a kada se fokus poslovanja sa veleprodaje voća prebacio na diskontnu prodaju mešovite robe kroz lanac prodavnica, shvatio je da joj treba i novo ime. Kako njegovo prezime, Švarc, na nemačkom jeziku znači „crno“, Jozef Švarc je za 1.000 nemačkih maraka kupio prava na ime od bivšeg poslovnog partnera Ludviga Lidla, slikara i nastavnika u penziji iz Hajlbrona (Nemačka).
4. Jedinstveno iskustvo kupovine – Lidl je u svetu prepoznat po proizvodima sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, čime potrošačima omogućava „pametnu kupovinu“. Pored toga, pažljivo odabran asortiman i brz prolazak kroz kase doprinose da se kupovina u Lidlu obavlja za kraće vreme.
5. Prilagođavanje – Iako su omiljeni Lidl brendovi dostupni u prodavnicama u velikom broju zemalja Evrope i u Americi, ova kompanija se prilagođava i specifičnostima određenog tržišta na kome posluje i potrebama domaćih potrošača. Tako se u svakoj zemlji u asortimanu razvijaju i neki od proizvoda koji su karakteristični za to podneblje.
6. Više od maloprodavca hranom – Lidl redovno osvežava asortiman kroz kratkotrajne promocije dodatnih prehrambenih proizvoda, ali ono što ga posebno izdvaja jeste ponuda neprehrambenih proizvoda. Tako se u Lidlu mogu pronaći proizvodi kao što su mali kućni aparati, kuhinjski uređaji, igračke, alati, kućni dekor, oprema za baštovanstvo i još mnogo toga.
7. Raspored unutar prodavnica – Da Lidl brine o efikasnosti, govori i činjenica da sve Lidl prodavnice izgledaju gotovo isto. Potrošači su naviknuti na raspored proizvoda u prodavnicama, bolje se snalaze i brže obavljaju svoju kupovinu.

8. Parking – U cilju većeg komfora za potrošače, Lidl prodavnice imaju svoj parking. Ovo je plan i za prodavnice koje će se do kraja godine otvoriti u Srbiji.

9. Efikasnost – Lidlov princip da sve procese učini jednostavnijim povećava efikasnost i ostvaruje uštede, koje ovaj maloprodavac ulaže u niže cene proizvoda.

10. Cene u Lidlu su istaknute iznad, a ne ispod proizvoda – Za razliku od pogleda ispod polica, na koji su potrošači u Srbiji navikli, u Lidlu se cena saznaje pogledom iznad police. Ovakva praksa potiče od Lidlovih početaka u Nemačkoj kada je sva roba bila izložena na paletama na zemlji, te je jedini način da se cena prikaže bio – „okačiti je iznad“. Savremeni diskont, kakav je Lidl danas ima police, ali se ova tradicija zadržala. Danas se na ovaj način postiže preglednost, a potrošači ne moraju da se savijaju da bi videli cenu proizvoda na najnižim policama.

https://www.ekapija.com/news/2251303/deset-stvari-koje-niste-znali-o-lidlu

Skorašnji članci