Letnji kamp u okviru prekogranične saradnje

SMEDEREVO, 23. jul 2018 – Letnji kamp, koji se realizacije u okviru Projekta „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“, počinje danas u Smederevu i trajaće do petka, 27. jula.

Grad Smederevo sprovodi ovaj projekat u saradnji sa opštinom Gilad, Rumunija, u okviru realizacije Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, finansiranog od strane Evropske unije.

Projekat ima za cilj da motiviše mlade da se posvete obrazovanju, sportu i zdravijem načinu života, proširuje njihove horizonte kroz upoznavanje različitih kultura i razvija zajedničke aktivnosti među učenicima sličnog uzrasta. Trebalo bi ds doprinese boljoj umreženosti između teritorija koje su obuhvaćene programom (Podunavskog okruga i okruga Timiš).

Takođe, realizacijom projektnih aktivnosti biće obezbeđena osnovna infrastruktura za vodene sportove, a mladi ljudi na ovoj teritoriji će biti bolje povezani i motivisati se za razvoj kolektivnih vodenih sportova i drugih aktivnosti. Zajednička akcija koja će se sprovesti, trebalo bi da dovede do prevencije ranog napuštanja škole i smanjenja upotrebe droga, alkohola i  cigareta među mladima.

Glavni rezultati sprovođenja Projekta „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“ su: izgrađeni vodeni centar za decu u Giladu, izrađena tehnička dokumentacija za zatvoreni bazen u Smederevu, podizanje svesti mladih i njihovih roditelja o pogodnostima koje donose vodeni sportovi i zdrav životni stil.

Projektom je predviđeno da se prvi kamp održi u Smederevu, a drugi u Giladu, Rumunija. Cilj aktivnosti je da se školska deca i njihovi profesori/nastavnici iz Srbije i Rumunije povežu i upoznaju sa različitim kulturama. Predviđeni broj učesnika je 100 (50 iz Smedereva i 50 iz Gilada).

Tim povodom, od danas do petka, 27. jula, gosti Smedereva biće deca školskog uzrasta i njihovi profesori iz partnerske opštine Gilad, a njihovi domaćini deca iz smederevskih škola sa profesorima fizičkog vaspitanja.

U utorak će učesnici Letnjeg kampa obići Smederevo i upoznati se sa znamenitostima našeg grada.

Sreda je u znaku sportskih aktivnosti.  U periodu od 10 do 11 časova deca će posetiti gradski bazen i prisustvovati pokaznoj vežbi spasavanja i školi plivanja, ukoliko vremnski uslovi budu dozvolili, a potom bi u Sportskoj hali kroz dvosatno  druženje (od 11 do 13 časova) aktivno učestvovali u sportskim aktivnostima osmišljenim od strane profesora fizičkog vaspitanja iz smederevskih škola, saradnika na Projektu „Vodeni sportovi-zdrava budućnost za našu decu“.

Četvrtak je posvećen kulturi. Učesnici će prisustvovati koncertu Ansambla narodnih pesama i igara Smederevo u Centru za kulturu i smederevski Muzej.

U maju naredne godine smederevski učenici će biti gosti drugara iz Rumunije, kada će se održati letnji kamp u Giladu, sličnog sadržaja u kao u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!