Završeno takmičenje u orijentirngu Kopaonik open

KOPAONIK, SMEDEREVSKA PALANKA, SMEDEREVO, 22. jul 2018 – Na terenima Kopaonika je od 18. do 22. jula održano je 17. takmičenje Kopaonik open, u organizaciji SD Jasenica iz Smederevske Palanke.

Kopaonik open se sastojao od pet trka od kojih je jedna bodovana za svetsku ligu, dve za ligu Srbije PSK, deveto i deseto kolo, a organizovana je i trka pod nazivom Kup Raške.

Na takmičenjima je učestvovalo 276 takmičara iz 10 zemalja; Španije, Češke, Slovačke, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Ukrajine, Hong Konge i Srbije, među kojima i 14 takmičara PSK Čelik.

Na takmičenju Kopaonik open, Čelik je imao 4 takmičara, koji su osvojili dve medalje, jednu zlatnu i jednu srebrnu. Zlatnu medalju osvojio je Željko Ćorić, a srebrnu Sofija Nikolić. U nadmetanju za Kup Raške, Čelik je učestvovao takođe sa 4 takmičara i osvojio jednu srebrnu medalju, koju je doneo Branko Grujić. Na takmičenju za svetsku ligu, u trci koja je bila i redovno 9. kolo lige Srbije, Čelik je imao 14 takmičara i osvojio je jednu medalju, bronzanu, čiji je vlasnik Željko Ćorić. U trci za ligu Srbije u redovnom 10. kolu Čelik je nastupio sa svih 14 takmičara i osvojio je jedno prvo, jedno drugo i jedno treće mesto. U takmičarski pogon Čelika vratio se seniorski reprezentativac Srbije Željko Ćorić, koji je na ovom takmičenju osvojio dva odličja, pobedivši na Kopaonik openu i bio je treći u trci koja se boduje za svetsku ligu.

U prvoj trci staze su bile postavljene na terenima Kadijevca u crnogoričnoj šumi, terenima ispresecanim uvalama i potocima, delimično i močvarnim područjima, koja su, posle kišnih perioda bila teška za savladavanje.

U drugoj trci staze su bile na terenima Jarma, u crnogoričnoj šumi, kao i predelima sa niskim rastinjem, i ova ispresecanim uvalama i potocima, takođe sa mnogo delova pod močvarama. Kiša je padala od prethodne noći i sve vreme takmičenja. Na pojedinim mestima upadalo se u močvare do polovine lista nogu.  Staze su bile teška za savladavanje i zbog kiše koja je kvasila karte i otežavala orijentisanje u prirodi.

Čelikovi osvajači medalja

Staze u trećoj trci su bile na terenima Kopaonik centar, u delu koji nema objekata. Takmičenje je održano po lepom i sunčanom vremenu, na blago zatalasanim terenima u šumi sa nekoliko manjih potoka, teren težak za orijentisanje, ali pogodan za trčanje.

U četvrtoj trci staze su bile postavljene na terenima Jastrebački potok u crnogoričnoj šumi, sa malo puteva, strmim terenima i dubokim jarugama, potocima, i sa nešto manje močvarnih terena. Teren je zahtevao odličnu fizičku pripremljenost i izvrsno baratanje tehnikama pronalaženja kontrolnih tačaka, posebno onih koje su bile u zonama kamenih gromada.  Staze su bile teške za savladavanje, ali po sunčanom vremenu bilo je zadovoljstvo učestvovati u trci.

Peta trka je imala staze na terenima Jastrebački potok, drugom delu u odnosu na prethodni dan, i ovo u crnogoričnoj šumi, sa malo puteva, strmim terenima i dubokim jarugama, potocima sa malo vode i sa nešto  močvarnih terena, ali i terena sa mnogo krupnog kamenja u grupama i pojedinačno, kao i kamenim odsecima, sa malo detalja, uvala i rupa, a takmičenje je održano po lepom i sunčanom vremenu.

Trka za Kup Raške išla je od Pančićevog vrha. Ova trka je specifična jer se osvajaju poeni ali i dobijaju kazneni. Osvajaju se pronalaženjem kontrola koje su vrednovane sa 10, 20 ili 30 poena, u zavisnosti od složenosti pronalaženja. Kazneni poeni su dobijani za prekoračenje propisanog vremena za trku; svaki minut zakašnjenja oduzimao je 10 poena. U ovim specifičnim uslovima, trčanjem nizbrdo, do šumaraka, uvala, rupa, potoka, pa i preko močvara, 25 minuta trebalo je osvojiti maksimalan broj poena, a ne izgubiti u zakašnjenju.

Sve trke su bile zahtevne, a posebno one koje su održane u teškim vremenskim uslovima. Najteža je bila druga, koja je održana po kiši gustoj magli, na raskvašenom terenu prepunom močvara.

Tekst i fotografije Branko Grujić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!