Počinje zvanični program 35. Nušićevih dana

SMEDEREVO, 22. april 2018 – Zvanični program 35. festivala pozorišne umetnosti „Nušićevi dani“, posvećen najvećem srpskom komediografu i njegovim svevremenskim delima, počinje ovog ponedeljka i trajaće do 28. aprila, kada će biti uručene nagrade ovogodišnjim laureatima.

Tradicionalno, na dan zvaničnog otvaranja festivala, na platou ispred Centra za kulturu Smederevo (19.15 časova) biće položeni venci kod spomenika Branislavu Nušiću. Otvaranje izložbe „Savremeni Nušić”, koju priređuju studenti Odseka grafičkog dizajna Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, potom je u Galeriji Centra za kulturu Smederevo (19.30).

Otvaranje 35. pozorišnog festivala „Nušićevi dani” počinje u 20 časova u Velikoj dvorani Centra za kulturu, u okviru kojeg je najavljen program „I cilinder, dabome“, u kome učestvuju Alkibijadove primadone: Radmila Živković i Olga Odanović.

Iste večeri, počinje i takmičarski deo 35.“Nušićevih dana“, a prva u nizu predstava koje će konkurisati za nagrade je „Korešpodencija“  Zvezdara teatra.

„Urnebesna tragedija“ Ateljea 212, u režiji Marka Manojlovića, na repertoaru je dan kasnije, 24. Aprila, a da je Nušić i danas živ i vazda aktuelan, potvrdiće u Smederevu 25. aprila „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Jagoša Markovića. Posle razgovora o predstavi, u kafani „Dardaneli“, koja je postavljena u holu Centra za kulturu, biće održan program povodom 150 godina Narodnog pozorišta, muzičko-poetski kabare „Da, to su bili dani“. Učestvuju: Nebojša Dugalić, Boris Pingović, Nina Ćosić i Voja Savić.

Predstava „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Egona Savina,  biće pred publikom 26. Aprila, a poslednja u festivalskom programu je predstava „Žalujoča družina“ u režiji Igora Vuka Torbice, kojom će poštovaocima pozorišne umetnosti poznato Nušićevo delo 27. aprila da prikažu gosti iz Slovenije – Prešernovo gledališče iz Kranja i Slovensko ljudsko gledališče iz Celja.

Završne večeri festivala biće dodeljena Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru. Ovogodišnje priznanje pripalo je dramskom umetniku Aleksandru Berčeku.

Iste večeri dodeliće se i bijenalna nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, pozorišnom reditelju Jagošu Markoviću, nagrade za najbolju predstavu po oceni publike i za najbolju predstavu po oceni stručnog žirija, kao i nagrada „Milosav Buca Mirković“, za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!