Planinarske akcije i škola orijentiringa

SMEDEREVO, 3. mart 2018 – Član “Čelika” Dragan Pavlović u prostorijama kluba organizovao je predavanje na temu zimskih uspona sa posebnim osvrtom na potrebnu opremu, pred uspon na Trem. Na predavanju je bilo 26 članova kluba, razjašnjavani su bitni elementi i uslovi za uspone u kojima je podloga klizava, koji su koristili za predstojeći uspon.

Uspon na Trem

Planinarski klub “Železničar“ iz Niša i ove godine je organizovao tradicionalnu republičku akciju planinara “Zimski uspon na Trem”. Na ovoj akciji učestvovala su i 23 člana PSK “Čelik“. Minibusom se stiglo na oko  kilometar do planinarskog doma Bojanine vode. Nije se moglo bliže jer je bilo mnoštvo auta, kombija i minibusa koji su dovezli planinare iz raznih krajeva Srbije, iz Makedonije i Bugarske, na ovu, za planinare dragu i uvek odlično posećenu akciju. Pred kraj zime, planinari koji se ne bave usponima u ekstremnim uslovima, imaju ženju i imperativ da se popnu na Trem 1810 mnv. Iz vozila se izašlo na Kraljev put, na kom je bilo pomalo zaostalog snega. Putem, na kom je, kako se penje, bilo sve više snega, stiže se do mesta odvajanja ka Ljubinom izvoru. Ovde je već  izazovnih 30-40 cm snega. Penje se improvizovanim stepeništem i hvatanjem za ogradu koju su domaćini uradili da bi uspon bio bezbedniji. Prtina na šumskoj stazi postaje sve šira i klizavija. Prolazi se kroz šumu i delove šume koji su oštećeni još pre 4 godine od uticaja ledene kiše. Posle dva sata hoda i pređenih pet km izlazi sa na sedlo imena “Devojački grob“ na 1311 mnv. Mali predah, pa dalje ka glavnom cilju. Magla je još gušća, a staza klizavija, a kolona se kreće po terenu bez šume. Posle dodatnih sto minuta, stiže se na vrh. Sledi duža pauza za fotografisanje, druženje i  prikupljanje snage za povratak. Po klizavoj, utabanoj stazi povratak je opasniji od uspona. Znaju to planinari, te se oprezno kreću u koloni povratka. Kraj akcije je bio u selu Gornja Studena, nakon pređenih 20,5 km i 7-8  sati pešačenja sa manjim odmorima. Druženjem u sali doma kulture planinskog sela, završen je i ovaj uspon.

Škola orijentiringa

Prošlog vikenda nastavljena je škola orijentiringa orgamizovana od strane Komisije za planinarsku orijentaciju i orijentiring kluba PSK “Čelik“. Entuzijasti kluba, istaknuti i dugogodišnji takmičari posvetili su pažnju  deci kako bi im preneli znanje iz ovog divnog sporta. Nastavak obuke, takođe je koncipirao i predvodio, Dragan Nikolić koji  je kontrolor/savetnik za orijentiring takmičenja sa licencom Međunarodne Orijentiring Federacije (IOF). Obuka je u subotu bila na terenu OŠ Dimitrije Davidović, a bilo je prisutno 28 dece, ali I odrasle osobe. Rađeno je po utvrđenom progrmu: Ustanovljavanje položaja na karti i u prirodi -stajna tačka; Prepoznavanje simbola na karti sa objektima u prirodi; Okretanje oko karte pri promeni pravca i Brojanje koraka za određivanje rastojanja. Obuka je nastavljena u nedelju na terenima kod veslačkog kluba.  Na obuci je bilo 30 dece i četiri odrasle osobe. Po programu je rađeno: Linijski objekti; Orijentacija na kratkim distancama uz detaljno čitanje karte i Plan kretanja / izbor puta -varijante i napadne tačke. Najpre su deca u grupama tražila kontrolne tačke i tako dopunjavala svoja dotadašnja saznanja. Kada su savladala ovaj deo i naučila da drže orijentisanu kartu, krenulo je njihovo prvo samostalno snalaženje na terenu i sa kartom u rukama. Ovog puta to je bilo sa startovanjem vremena, kao da su na takmičenju. Međutim, važno je bilo samostalno snalaženje sa uvek orijentisanom kartom i pronalaženjem kontrola. Kontrole su bile na košarkaškom terenu prostora pored Dunava. Linijsko kretanje od tačke do tačke, od starta do cilja, trajalo je u proseku oko 6 minuta, uz osmeh dece, da su pravilno našli postavljene kontrole. Osmesi su se videli i na entuzijastima kluba, zadovoljni, što su se deca lepo snašla i prihvatila izazov.

Stazama oko Smedereva

PSK “Čelik“ je bio domaćin PSD “Kopaonik“ Beograd. Članovi “Kopaonika”, njih  54, u vođstvu svojih domaćina, kojih je bilo 10, išli su stazama oko Smedereva koje je “Čelik“ pripremio za dane pešačenja u Srbiji. Pre odlaska na staze, obišli su Karađorđev dud, Tvrđavu i crkvicu na starom groblju. Išlo se do Ćirantine česme, Vile Obrenovića, Zapisa i Piramide 219 mnv. Po hladnom vremenu ali uz odgovarajući tempo pešačenja, nije bilo mesta zimi. Zadovoljni stazom i druženjem nakon pešačenja gosti su zadovoljni otišli iz našeg grada. Ovim je “Čelik“ dao doprinos turističkoj promociji grada i približio lokalne vrednosti žiteljima Srbije.

Fotografije su iz lične arhive članova kluba Branka Grujića i Vladimira Milovanovića.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!