Revija iranskog filma tokom februara

SMEDEREVO, 9. februar 2018 – U saradnji sa Kulturnim centrom pri Ambasadi Islamske Republike Iran u bioskopu Centra za kulturu Smederevo biće održana revija iranskog filma u okviru koje će publika videti šest ostvarenja iranskih reditelja. Sve projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Prvi u nizu filmova koji će biti prikazivan u okviru revije je „Gde je kuća mog druga?“ Abasa Kjarostamija, lirska priča o osmogodišnjom dečaku u potrazi za domom svoga prijatelja, koji se nađe u nekoj vrsti izleta kroz mesta i trenutke velike lepote. Projekcija će se održati u ponedeljak, 12. februara u bioskopskoj dvorani Centra za kulturu Smederevo

U utorak, 13. februara publika će moći da prati film „Gde su mi cipele?“,  adaptaciju debitantskog romana američke autorke Lise Dženove „I dalje Alis“. Film o ljubavi, porodici i nadi prati život Habiba Kavea, ostarelog vlasnika fabrike koji boluje od Alchajmerove bolesti. Godinama pošto ga je porodica napustila, odluka njegove ćerke da se vrati u Iran i obnovi kontakt sa njim unosi preokret u njegov život.

Film „Slatki ukus mašte“ Kamala Tabrizija koji će biti prikazan u ponedeljak, 19. februara, upoznaje gledaoce sa likom univerzitetskog profesora Garusa, sanjara, čoveka sklon maštarenjima. Garus se zaljubljuje u studentkinju koja mu je sličan po karakteru. Njihovoj ljubavnoj priči preti katastrofa kada profesorov poslovni rival izdejstvuje da on bude optužen za nedolično ponašanje.

U filmu „Pet zvezdica“  Mahšida Afšarzadeha koji se prikazuje 20. februara, studentkinja Marijam zapošljava se kao čistačica u luksuznom hotelu, kako bi obezbedila novac za studije, ali ubrzo biva suočena sa netrpeljivošću i spletkama među osobljem. Kada jednom čuvenom gostu nestane dragoceni predmet, biva optužena i za krađu.

Filmsko ostvarenje reditelja Ehsana Abdipura, „Sasvim sam“, predviđeno za prikazivanje 21. februara, donosi priču o jedanaestogodišnjaku Ranđru  koji se sprijateljuje sa ruskim dečakom nastanjenim u kampu između njegovog sela i nuklearne elektrane. Oni sklapaju iskreno prijateljstvo, ali kada se u njihove živote umeša politika, sve dobija novi oblik. Ranđro odlučuje da krene na neobično putovanje.

Poslednji film koji će biti na repertoaru u okviru revije iranskog filma je „Pomahnitali top“ Abolhasana Davudija i ona će biti prikazan 22. februara. Radnja povezuje nekoliko mladih ljudi koji se upoznaju putem društvenih mreža, a zbog jedne šale otiskuju se na zastrašujući put koji svakome od njih donosi nov način shvatanja života i društva. Film je dobitnik nagrade „Kristalni Simorg“ na 33. Festivalu Fadžr u Teheranu za najbolji film i režiju, najbolje specijalne vizuelne efekte i zvuk, i za najbolji film po mišljenju publike.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!