Nastavljeni radovi na Novinarskoj kući „Pera Todorović“

SMEDEREVSKA PALANKA, 25. decembar 2017. godine – Radovi na izgradnji Novinarske kuće “Pera Todorović” u Vodicama kraj Smederevske Palanke nastavljeni su malterisanjem unutrašnjosti prizemlja kuće, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

“Mi smo mala porodična firma, imamo ograničene mogućnosti, ali kad god i gde god možemo da pomognemo, to i uradimo. Nekoliko dana smo radili, završili smo malterisanje jedne prostorije, na proleće ćemo verovatno završiti još jednu. Naši radnici su mahom bili na odmoru, ali je nekoliko njih prekinulo odmor i došlo da pomogne. Kad god bude trebalo, a mi budemo u mogućnosti, pomoći ćemo”, rekao je za UNS Dejan Stojanović, vlasnik porodične firme „Izgradnja Stojanović“ iz Svilajnca koja se odazvala pozivu da pomogne i kao donaciju besplatno završila unutrašnje radove u delu prizemlja kuće.

Udruženje novinara Srbije, Skupština opštine Smederevska Palanka i Zavičajno društvo „Vidovača“ pokrenuli su 2008. godine akciju izgradnje Novinarske kuće „Pera Todorović“ u dvorištu Osnovne škole “Olga Milošević” u njegovom rodnom selu Vodice.

Do sada su podignuta dva nivoa kuće i izlivene tri ploče, postavljena je krovna konstrukcija i kuća je pokrivena. Urađeni su i grubi unutrašnji građevinski radovi. Električna energija je dovedena do objekta podzemnim kablom, a u toku su i unutrašnji radovi na elektroinstalaciji.

Svojim donacijama, osim firme „Izgradnja Stojanović“, radove na kući pomogli su fabrika “Milan Blagojević” iz Smedereva, fabrika kablova TF Kable iz Zaječara, Industrija stakla Pančevo, „Henkel Srbija d.o.o.“, firme „Univerzum Kubršnica a.d.“, “Knaufinsulation” iz Surdulice, „Potisje“ iz Kanjiže, fabrike cementa „Lafraž’ iz Beočina, „Titan’’ iz Kosjerića i „Holcim“ iz Paraćina, Industrija građevinskog materijala „Igma“ iz Uljme, špeditersko društvo „Transportšped“, „Srbijašume“ i drugi.

Za ovaj projekat opština Smederevska Palanka do sada je iz budžeta izdvojila 1.000.000,00 dinara, a arhitektonski biro “Kuća” vlasnika Avrama Krstića iz Smederevske Palanke besplatno je uradio projekat kuće i nadzor gradnje.

U Novinarskoj kući „Pera Todorović“, osim spomen – zbirke ovog poznatog srpskog novinara, biće i postavka izložbe „Putovanje kroz istoriju srpske štampe“ iz legata Žike M. Jovanovića. Novinarska kuća biće i mesto održavanja novinarskih skupova i sedište zavičajnog društva “Vidovača”. Ovaj objekat treba da postane značajna lokacija za razvoj turističke ponude ovog kraja. Ideja je da selo Vodice postane i novinarsko selo.

Zdanje će služiti podsećanju na život i delo značajnog srpskog novinara, pisca, polemičara, političara i drugog po redu predsednika UNS-a s kraja 19. i početka 20. Veka, navodi se u saopštenju UNS-a.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!