Uklanjanje fizičkih prepreka za osobe sa invaliditetom

SMEDEREVO, 7. novembar 2917 – Portal Podunavlje.info je, u okviru projekta “Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom”, ukazao  na fizičke prepreke u centru grada koje otežavaju kretanje osoba sa invaliditetom, naročito onih u kolicima. Kako smo informisali početkom oktobra, predstavnici lokalne samouprave, nadležnih službi i Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija, napravili su plan hitne sanacije postojećih saobraćajnica u centru grada, za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom, naročito lica u kolicima. Krajem nedelje, urađeno je ono što je tada dogovoreno, potvrdio je za Podunavlje.info Dragan Stanić, član Gradskog veća resorno zadužen za socijalna pitanja.

“Naizgled mali, ali za ljude koji koriste invalidska kolica, uradili smo veliki posao. Bilo je situacija sa visokim ivičnjacima koji su predstavljali problem i gde je moglo da dođe do povređivanja, pa smo rešili da pre zime omogućimo njihovo nesmetano kretanje centrom grada. Recimo, ispred Gimnazije, i ukupno petnaestak takvih prelaza dali smo sebi kao zadatak da uradimo do početka zime. Zajedno sa Parking servisom uspeli smo da to uradimo u subotu, tako da smo već početkom radne nedelje dobili povratne informacije da je sada kretanje mnogo lakše i to je samo jedna od stvari koje smo zacrtali”, kazao je Stanić.

Prema njegovim rečima, naredni zadatak je poboljšanje uslova za kretanje slepih i slabovidih lica – staze za njihovo samostalno kretanje i povezivanje semafora.

“U narednom periodu nas očekuje da pronađemo neko alternativno rešenje, jer su taktilne staze, urađene po svim standardima, izuzetno skupe – 70 evra po metro dužnom. Predstavnici Saveza slepih i slabovidih osoba su izašli na teren i verovatno ćemo pronaći najbolje rešenje  u vezi sa reljefnim stazama na trotoarima, kako bi za znatno niža novčana sredstva zadovoljili njihove potrebe za povezivanjem zvučnih semafora. To je predviđeno i našim Lokalnim akcionim planom za 2018. godinu, ali mislim da moramo da požurimo i makar deo tih poslova da uradimo ove godine. To će omogućiti da slepi i slabovidi, uz pomoć belog štapa, sami, bez pratioca, mogu da se kreću centrom grada, što je od izuzetnog značaja za poboljšanje kvaliteta života ovog dela naše populacije. Cilj nam je da se osobe sa invaliditetom ne osećaju zapostavljenima ili na margini društvenih dešavanja. Živimo u istom gradu, zajedno, delimo iste probleme, zajednički prostor i moramo da učinimo sve da im olakšamo život i kretanje. Do kraja godine ćemo uraditi sve ono što smo dogovorili sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom u vezi sa pristupnim rampama, koji su bili konsultovani i uključeni prilikom izvođenja aktuelnih radova. Uostalom, te rampe koristimo svi, a ne samo osobe sa invaliditetom. Takođe, naše Odeljenje za urbanizam obavestilo je javne ustanove i podsetilo na zakonsku obavezu da prilagode i omoguće pristup osobama sa invaliditetom koja koriste kolica.”

Skorašnji članci

error: Content is protected !!