Nova indukciona petlja za pojačavanje govora

SMEDEREVO, 28. septembar 2017 – Smederevo je ovog četvrtka domaćin centralne akademije koju Savez gluvih i nagluvih Srbije i Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo organizuju povodom obeležavanja Međunarodnog dana gluvih i nagluvih osoba.
Pre svečane akademije, gluve i nagluve osobe Smedereva dobile su na korišćenje još jednu indukcionu petlju za amplifikaciju govora na šalteru u zgradi ovdašnjeg PIO fonda. Tim je praktično završen projekat „Da vas i mi čujemo“, koje je realizovala Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smedereva uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Namera nam je da pomognemo da se osobe sa invaliditetom uključe u širu društvenu zajednicu, a ova indukciona petlja će pomoći da gluve i nagluve osobe i na ovom mestu da brže i efikasnije reše onog zbog čega su došle, da dobiju prave informacije. U narednom periodu treba da vidimo koje su to druge lokalne samouprave gde bismo mogli da instaliramo ovakve petlje, ovo je samo početak – kazala je Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, lepeći nalepnicu koja će gluve i nagluve osobe uputiti na šalter na kome će lakše doći do neophodnih informacija u zgradi PIO.

Cilj ovog projekta, kako je rekla Ivana Gvozdenović, sekretar Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smedereva, jeste uklanjanje komunikacionih i informacionih barijera sa kojima se nagluve osobe koje koriste slušne aparate suočavaju.

– Slušni aparati pojačavaju sve zvukove, tako da na javnim mestima na kojima je velika buka, nagluve osobe imaju poteškoća da razumeju šta im jedna osoba govori. Ove petlje pojačavaju zvuk samo onoga ko govori, neutrališu svu pozadinsku buku u aparatima i na taj način nagluva osoba koja koristi slušni aparat može da čuje sve što osoba kod koje se nalazi  petlja govori – objašnjava Gvozdenovićeva.

Osim ove, petlje su postavljene u prostorijama Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo, Velikoj sali smederevskog Centra za kulturu i Opštoj bolnici „Sveti Luka“, na oba internistička šaltera.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!