Sportsko penjanje – nije samo za muškarce

Izvor: MONDO, 6. septembar 2017 – O tome šta je sportsko penjanje, zašto je dobro oprobati se u ovoj sportskoj discipini, šta očekivati od penjanja i da li je ovo „muški sport“, razgovarali smo sa Aleksandrom Kožul, koja se ovim sportom bavi gotovo 10 godina.

Aleksandra, koja je PR i digital direktor u kompaniji Novaston Marketing Consultacy, trenutno je angažovana na organizaciji projekta „Budi na vrhu”.
Veštačka stena „Budi na vrhu“ biće postavljena u Smederevu, u okviru tradicionalne 130. Smederevske jeseni, od 7. do 10. septembra.
Svi posetioci Dunavskog parka moći će besplatno da se oprobaju u ovoj sportskoj disciplini, na veštačkom zidu visine 8 metara.

Aleksandra, šta je sportsko penjanje?

„Sportsko penjanje nije, kao što mnogi misle, nekontrolisano i opasno penjanje po stenama i zgradama bez opreme i zaštite, niti penjanje koje je većina videla u filmu ‘Alpinista’. Reč je o savremenom sportu, koji u svetu ima višedecenijsku, a kod nas višegodišnju tradiciju. Ukratko, u pitanju je aktivnost koja zahteva izvođenje fizički teških pokreta na prirodnim ili veštačkim stenama. Zbog takve svoje prirode, ova disciplina razvija kod pojedinca pažnju, koncentraciju i psihološki ga unapređuje. Sportsko penjanje će 2020. godine postati i olimpijski sport“.

Zašto baš sportsko penjanje, zbog čega si izabrala baš ovaj sport?

„Zbog osećaja slobode kada penješ, zbog stalnog prevazilaženja granica sopstvenih mogućnosti“.

O projektu „Budi na vrhu”

Cilj projekta je da se što više ljudi, pre svega dece upozna sa osnovama sportskog penjanja, da vide da nije u pitanju opasna i ekstremna disciplina, već naprotiv, vrlo interesantan i privlačan sport. Mnogo sam srećna grad Smederevo i lokalne kompanije prepoznale značaj ovog projekta i pružile podršku i omogućile da ga realizujemo u vrlo kratkom roku“.

Koje su dobre strane ovog sporta, a da li ima nekih mana?

„Odlično utiče na celo telo, a što je možda i još važnije, na psihičko zdravlje čoveka. Penjanje na očigledan i zanimljiv način pokazuje mladim ljudima da upornošću, radom i učenjem mogu da reše i one probleme koji su im prvo izgledali nemogućim. Recimo, neki deo stene vam na početku može delovati kao da ga je nemoguće preći, ali vrlo brzo, učenjem kako se gazi i kreće po steni, treniranjem i radom na tehnici, taj deo postaje lako savladiv. Što se tiče mana, kada se baviš penjanjem mogući su žuljevi na dlanovima i poneka ogrebotina“.

Kome bi preporučila bavljenje ovim sportom?

„Penjanje bih preporučila svima, posebno devojkama, jer mnoge misle da je ovo muški sport. Naprotiv, vrlo često su devojke i bolje od muškaraca, zbog tehnike i gipkosti, dok muškarci mnogo češće i više koriste snagu, što nije uvek presudno u penjanju. A i u životu. A kao osoba koja se bavi odnosima sa javnošću, posebno bih preporučila menadžerima i ljudima čiji posao podrazumeva kratke rokove, ozbiljne projekte, jer je odličan stres neutralizator“.

Koliko vremena nedeljno posvećuješ treninzima?

„Od kada sam postala majka male Teodore, moram priznati da sve manje vremena posvećujem treninzima, ali se trudim da, kod mi uslovi dozvole, penjem, makar i 15 minuta. Kad je lepo vreme, gledamo da odemo negde u prirodu, jer sada želim da i moja ćerka zavoli ne samo ovaj sport, već i stil života koji penjanje nosi sa sobom“.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!