Evropsko, nikad bliže a tako daleko

SMEDEREVO, 9. jul 2017 – Evropsko prvenstvo jedriličara u klasi Optimist biće održano od 30. jula do 6. avgusta u Burgasu u Bugarskoj, što je do sada najbliže geografsko odredište Srbiji. Nikad bliže, ali smederevskim jedriličarima nikad dalje – u reprezentaciji Srbije i dalje ih nema.

Najbolji mladi jedriličari Evrope, računajući i srpske takmičare, odmeriće znanje, spretnost i veštinu  na najznačajnijem kontinentalnom skupu dečaka i devojčica uzrasta do 15 godina, u luci Burgas, na Crnom moru, drugom gradu po veličini na bugarskoj obali Crnog mora i četvrtom po veličini u Bugarskoj, posle Sofije, Plovdiva i Varne. Centar je provincije Burgas i važan industrijski, transportni, kulturni i turistički centar.

Tehničku pomoć u realizaciji Evropskog prvenstva pružiće Jahting klub „Luka Burgas“, vodeći jedriličarski klub u Bugarskoj i poslednjih godina jedan od značajnih jedriličarskih centara na Balkanu i Istočnoj Evropi. Klub je osnovan 1976. godine. Poređenja radi, najstariji smederevski jedriličarski klub osnovan je 1946. godine i svojevremeno smo bili pojam za Bugare u jedrenju.

Reprezentativci Srbije u klasi Optimist pripremali su se u Puli od 26. juna do 3. jula za predstojeće Evropsko prvenstvo u Bugarskoj. Akcentovano je usavršavanje tehnike jedrenja po talasima na moru. Na pripremama su bili najbolji srpski optimisti, uglavnom iz beogradskih klubova – Stefan Yuill, prvoplasirani na skoro svim ovogodišnjim regatama i na kriterijskoj listi, zatim Relja, Strahinja, Filip, a treninzima se priključila i Petra, jedina iz Vojvodine (Palić). Naši jedriličari trenirali su zajedno sa delom reprezentacija Hrvatske, Nemačke i Češke, ukupno 28 optimista. U reprezentaciji Srbije već godinama nema smederevskih jedriličara.

Smederevo ima dva jedriličarska kluba, a niti jednog reprezentativca. Pre svega, zbog neadekvatnog odnosa nadležnih prema jedrenju, ali i, generalno, prema takozvanim „malim“ sportovima.  Primera radi, Jedriličarski klub Smederevo više puta je od 2012. godine, podnosio zahteve za dodelu lokacije na prostoru marine (Jezava), ali vlast (koju predstavlja gradonačelnica Jasna Avramović) ih nije, ni preko svojih pijuna u nadležnim službama, udostojila odgovora, evo već šestu godinu. Osim toga, finansiranje sporta, osim fudbala, na ivici je logike i na granici opstanka, pa klubovi, bukvalno, jedva preživljavaju. Neki ozbiljno razmišljaju o gašenju klubova, što je poražavajuće.

Najbolje plasirani smederevski jedriličari, prema kriterijumskim listama objavljenim na sajtu Jedriličarskog savez Srbije, jesu Miloš Ilić i Luka Rakić, članovi Brodarskog kluba „Metalac“ Smederevo, trenutno osmi i devetoplasirani u klasama Laser radial i Laser 4,7. Najbolji smederevski optimista je Milutin Ilić, koji se na kriterijskoj listi nalazi na 56. mestu u Srbiji.

Da bi ostvarivali bolje rezultate, koji ih kandiduju za kvalitetnije selekcije, sve do reprezentacije, neizostavno je učešće naših jedriličara na gotovo svim raspisanim regatama od strane Takmičarske komisije Jedriličarskog saveza Srbije. Takođe, poželjno je prisustvo na što većem broju regata u okruženju (čitaj. Dalmaciji, Slovenačkom primorju i sl.), jer se u trkama stiče iskustvo, veština, karakter, pa i šmekerski bezobrazluk, sve neophodno za krajnji cilj – rezultat. To sve košta, pa je podrška šire zajednice na čelu sa onima koji vrše vlast, neminovnost. Sve u svemu, neophodan je timski rad i u pojedinačnom sportu poput jedrenja. To su odavno shvatili i maločas pominjani Bugari, ali i Turci, koji su takođe sedamdesetih godina počeli da se ozbiljnije bave ovim sportom, tada bili daleko iza nas, a sada su njihovi takmičari jedni od vodećih u pojedinim klasama, ne u Evropi, već i na svetskim prvenstvima.

U petak je istekao rok za prijavljivanje programa u oblasti sporta u Smederevu koji se finansiraju budžetskim sredstvima u 2017. godini? Ni Merlin čarobnjak ne bi mogao da osmisli kako da se bez para sportisti pripremaju za takmičenja, u situaciji kada se polovinom godine objavljuje konkurs za finansiranje sporta, ne računajući rokove do okončanja konkursa, sve do donošenja odluke ko zaslužuje, i po čijem mišljenju, da se nađe na spisku onih sportskih klubova kojima će biti dodeljena određena finansijska sredstva.

Tako se ne pospešuje razvoj sporta i „gradonačelnikovanje“ u sportu imaće dalekosežne negativne posledice, smatraju upravo sportski radnici. Da li je ova vlast nepovoljnija po razvoj lokalnog sporta, u odnosu na pethodne. Ili morate da budete član i aktivista određene stranke da biste se našli u krugu onih koji su finansirani novcem poreskih obveznika, ili treba da postoji samo fudbal (može i mali), a svi ostali sportovi i klubovi da se ugase. Pokazaće vreme.

Podsetimo, Srbija je pre dve godine bila domaćin Balkanskog šampionata u jedrenju, koje je održano na Dunavu kod Golupca, a do sada nije bila organizator Evropskog prvenstva u jedrenju. Kako stvari stoje u državi Danskoj, teško da će u narednom periodu (ikada?) i biti.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!