Noć muzeja u Smederevu na dve lokacije

SMEDEREVO, 18. maj 2017 – U subotu 20. maja od 18 časova do 1 sat posle ponoći u organizaciji Muzeja u Smederevu biće održana Evropska Noć muzeja 9. put zaredom na dve lokacije, a ulaz je slobodan.

U Muzeju u Smederevu, u 18 časova biće otvorena izložba Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević: susret Rudnika i Smedereva, autora mr Snežane Cvetković i Miroslava P. Lazića, viših kustosa smederevskog muzeja. Izložba će biti otvorena do 20. Septembra.

U pratećem programu, koncert kamernog sastava orkestra „Svetlost“ iz Smedereva. Učesnici: Jelena Ugrinić (viola), Staša Timotijević (čelo) i Nemanja Petković (klarinet). Rukovodilac i dirigent Marko Đorđević. Početak koncerta u 19 časova, završetak oko 20 časova.

Izložbena postavka je realizovana zahvaljujući pozajmici predmeta iz Legata braće Nastasijević iz Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu i Narodnoj biblioteci u Smederevu.

Pokrovitelj izložbe je Grad Smederevo.

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo, u 20 časova je svečano otvaranje izložbe I’m Forever Blowing Bubbles. Autor izložbe je Saša Tkačenko.

Izložba I’m Forever Blowing Bubbles otvara polje u kome se na indirektan način preispituje pojam i ideal uspeha u savremenom društvu. Galerija, tačnije njena arhitektonska osnova, u vidu platformi, odnosno grafikona (gubitak radnih mesta nasuprot rezultatima i kvotama sportskih mečeva) poslužila je kao poligon za konstruisanje imaginarnih teritorija koje emituju različite informacije. Suprotstavljanjem datih informacija, umetnik kreira određenu vrstu ogledala u kome pojedinac zagledan u različite brojke i statističke podatke, demistifikuje fragilnost sistema i simulakrum savršenog poretka. U isto vreme zastava na koju je apliciran tekst I’m Forever Blowing Bubbles postavljena u prostoru kao napušteni predmet, predstavlja neku vrstu monologa umetnika. Zastava kao simbol moći u ovom slučaju skrajnuta i na podu, mapira pogled sa margine zagledan u idealizovani centar, sa ironično patetičnim otklonom ka objektivnom sagledavanju realnosti.

Saša Tkačenko (1979) živi i radi u Beogradu. Od 2008. godine kontinuirano učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu (odabrane izložbe: Centar Pompidu u Parizu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, mumok – Muzej moderne umetnosti u Beču, Muzej savremene umetnosti u Zagrebu, MNAC – Nacionalni muzej savremene umetnosti u Bukureštu, Times Muzej u Guangdžou, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, ACP – Australijski Centar za fotografiju u Sidneju, Muzej grada Beograda, Künstlerhaus u Bremenu, UnionDocs Centar za dokumentarnu umetnost u Njujorku, Castello di Rivoli – Muzej savremene umetnosti u Torinu). Boravio je na artist-in-residence programima u ISCP Njujorku, T.I.C.A-AirLAb Institutu za savremenu umetnost u Tirani. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 20. juna.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!