SNS: Od iz(v)bora dva putića..

KOVIN, SMEDEREVO, 25. april 2017 – Od 47,13 odsto građana sa pravom glasa, koliko je izašlo na birališta u nedelju na lokalnim izborima u Kovinu, 43,27 odsto je poklonilo poverenje Srpskoj naprednoj stranci (SNS). To je tek nešto više od jedne petine od ukupnog broja upisanih birača. Da li je to mnogo ili malo, stvar je stranačkih organa.

Zašto su važni lokalni izbori? Pored ostalog, i da bi se odmerile snage unutar vladajuće koalicije, ali i da se proveri “rad na terenu”. Sada će, i iz ove pozicije, sveobuhvatnije moći da se sagledaju i rezultati nedavnih predsedničkih izbora.

Da li je Srpska napredna stranka u Smederevu zadovoljna rezultatima predsedničkih izbora. Jeste, ocenjuje naš sagovornik, naprednjak iz Smedereva i dodaje, “ovakav rezultat nije imao ni Sloba” (Milošević). Međutim, postoji i ono čuveno “ali”.

Analizirajući smederevske rezultate, kaže da aktivisti koji iskustveno imaju kvalitetnija saznanja, ali i zasluge na osnovu rezultata ostvarenih u prethodnim izbornim ciklusima, nisu baš saglasni sa ocenom aktuelnog poverenika SNS u Smederevu o “natprosečnom rezultatu” na predsedničkim izborima.

“Tačno je da je za Aleksandra Vučića glasalo više od 60 odsto glasača, ali ako se pogleda statistika, to može da se posmatra i drugačije”, navodi naš sagovornik.

Prema konačnim rezultatima RIK-a, za Vučića je u Smederevu glasalo 31.427 birača ili 60,77 odsto, što je po njegovom mišljenju odličan rezultat, ali podseća da je postavljeni “domaći zadatak” bio – 42.000 glasova.

“Ako se uzme ta cifra sa rezervom, jer ’centrala’ uvek postavlja visoke ciljeve i zadatke, učinak koalicionih partnera i druge okolnosti, opet postoji ’vakuum’ između želja i realnosti. Prilikom analize predsedničkih izbora, postavlja se pitanje kako je izneta kampanja u lokalu, da li je, za stranku, urađen dobar posao, ili su glasovi dobijeni najvećim delom zbog nesumnjive popularnosti lidera”, pita se naš sagovornik iz Srpske napredne stranke.

U Velikoj Plani je takođe ostvaren mnogo bolji rezultat od smederevskog (65,64), a ni devastirana Smederevska Palanka ne zaostaje mnogo (59,12), što za Podunavski okrug daje  prosek od 61,40 odsto podrške Vučiću, od broja izašlih na birališta.

Podseća nas da “centrala” beleži sve dobre rezultate, ali i one koji nisu opravdali očekivanja i postavlja pitanje da li je lokalni odbor, odnosno predstavnici naprednjaka na čelu sa poverenikom, pošto Gradski odbor SNS u Smederevu ne postoji od juna 2013. godine, iskoristio sve stranačke kapacitete i pružio maksimum da osvoji projektovani broj glasova.

“Kao što ste uostalom i sami primetili, evidentan je kontinuirani pad osvojenih glasova (SNS u Smederevu) u poslednja tri izborna ciklusa. Na izborima 2014. godine prebacili smo 30.000 glasova, 2016. smo imali oko 700 glasova manje, a na ovim izborima smo, ako računamo glasove koalicionih partnera, a pre svih SPS-a, koji imaju relativno stabilno glasačko telo od oko 8000 birača, podbacili ne za još nekoliko stotina glasova, već mnogo više. Siguran sam da u ’centrali’ to registruju i da će se, koliko ovih dana, navodno su se čekali lokalni izbori u Kovinu, postaviti pitanje opravdanosti daljeg opstanka tima koji predstavlja vladajuću stranku u Smederevu. Prošli su lokalni izbori u Kovinu, tako da je preraspodela odgovornosti i funkcija u povereništvu, pitanje trenutka”, smatra naš sagovornik koji je zahtevao anonimnost iz razumljivih razloga.

Naše pitanje, koje se odnosi na eventualne implikacije takve mogućnosti (novi poverenik) na oblast izvršne gradske vlasti, naš sagovornik je ostavio bez odgovora, odmahujući glavom, što smo razumeli kao: “Nisam siguran, ali je sve moguće…”, ali je kratko (i jasno) poručio:

“Koordinator i član IO SNS, zadužen za Podunavski okrug (ime poznato redakciji Podunavlje.info), baviće se Smederevom u dužem periodu!”

Skorašnji članci

error: Content is protected !!