Poražavajući podaci o smederevskim vozačima

SMEDEREVO, 11. februar 2017 – Bio je dovoljan samo jedan uređaj da pokaže kakvi smo učesnici u saobraćaju, i u krajnjoj meri, koliko razmišljamo o svojoj i bezbednosti drugih. Uređaj u eksperimentalnoj fazi korišćenja, koji samo beleži stanje na terenu, pokazuje da je naše ponašanje kao vozača poražavajuće, izjavio je za Podunavlje.info pouzdani izvor u smederevskoj policiji.

U cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju, u jednoj od glavnih smederevskih saobraćajnica i u blizini jedne škole, postavljen je uređaj (kamera) koji neselektivno beleži brzinu kretanja vozila.

Bez obzira što je postavljena signalizacija i preduzete zakonom predviđene mere kako bi svi učesnici u saobraćaju bili obavešteni o ograničenju brzine, samim tim i bezbedni, a posebno pešaci, odnosno đaci škole u blizini lokacije gde je postavljen uređaj, naš izvor ocenjuje da su podaci, ne alarmantni, nego poražavajući.

Na pomenutoj lokaciji je ograničena brzina kretanja vozila na 30 kilometara na sat, u određenim vremenskim intervalima. Prema našim saznanjima, samo prvog dana eksperimentalne faze korišćenja ovog savremenog tehničkog uređaja, registrovano je više stotina prekršaja, a tokom vikenda više hiljada prekoračenja brzine!?

Naš izvor je kazao da se još uvek rade procene i da je reč samo o eksperimentalnoj fazi projekta. Očekuje se da Direkcija za mere i dragocene metale, kao referentna ustanova, i formalno, potvrdi ispravnost i mogućnost korišćenja uređaja u narednom periodu.

Projekat,  koji podrazumeva postavljanje tri ovakva uređaja za pouzdanu kontrolu brzine vozila, trebalo bi da zaživi do leta, na različitim, odnosno nepoznatim  lokacijama u širem gradskom jezgru.

„Poenta je da smanjimo broj prekršaja, a ne da se naplate kazne. Smanjenje broja prekršaja znači i veću bezbednost za sve učesnike u saobraćaju, naročito za decu koja su nam u prvom planu“, navodi isti izvor.

Odeljenje saobraćajne policije Policijske uprave Smederevo predstaviće javnosti detalje eksperimentalne faze čitavog projekta na konferenciji za novinare koja će biti održana tokom februara.

Skorašnji članci