Hronologija razvoja srpskog i smederevskog streljaštva

BEOGRAD/SMEDEREVO, 1. maj 2020 – Dok se očekuje nastavak sportskih takmičenja, portal Podunavlje.info, koristeći podatke Streljačkog saveza Srbije i Streljačke družine Smederevo, svoje čitaoce upoznaje sa prelomnim događajima u istoriji srpskog streljaštva, od prve streljačke družine, preko osnivanja Saveza, Streljačke družine Smederevo, debitantskih učešća na velikim takmičenjima, do prvih medalja u modernoj istoriji…

Streljaštvo, jedan od sportova koji je u olimpijskom programu od 1896.godine, ima vrlo dugu tradiciju u Srbiji. Streljački savez Srbije je osnovan 1887. godine, kada počinje i razvoj streljaštva u Smederevu. Međutim, organizovano bavljenje streljaštvom na teritoriji sadašnje Srbije počelo je još u 18. veku.

Neke od ključnih godina u razvoju srpskog streljaštva su 1777, 1865, 1887, 1936, 1988… U narednim redovima nalazi se odgovor na pitanja kad su osnovane prve streljačke družine u Srbiji, kada je osnovan nacionalni savez, kada su srpski strelci debitovali i osvojili prve medalje na velikim takmičenjima, kao i kratka istorija Streljačke družine „Smederevo“.

  1. godine u Beloj Crkvi osnovana je prva streljačka družina na teritoriji današnje Srbije.
  2. godine u Novom Sadu, tadašnjoj Austrougarskoj, osnovana je Streljačka družina Novi Sad 1790, koja je danas najstariji aktivni sportski kolektiv u našoj zemlji. SD u Pančevu pokrenuta je 1813….
  3. godine održano prvo streljačko takmičenje u Srbiji, na tek izgrađenom strelištu sa dva streljačka mesta, u Topčideru, u Beogradu.
  4. godine osnovana je Beogradska streljačka družina, prvi streljački klub u ondašnjoj Kneževini Srbije.
  5. i 1881. godine prve družine osnovane su u Valjevu, Leskovcu, Kragujevcu, Pirotu i Nišu.
  6. godine, u avgustu, Beogradska streljačka družina je organizovala Prvo zemaljsko gađanje (državno prvenstvo).
  7. godine osnivaju se družine u Smederevu i trinaest smederevskih sela.
Prvi predsednik Saveza general Milojko Lešjanin

Iste godine, 1887, tokom Drugog zemaljskog gađanja, priređenog u Kragujevcu, osnovan je Savez streljačkih družina u Kraljevini Srbiji, današnji Streljački savez Srbije. Prvi predsednik Saveza bio je Milojko Lešjanin, general i načelnik Glavnog generalnog štaba Vojske Kraljevine Srbije. Lešjanin je tada bio predsednik Beogradske streljačke družine, a vredi spomenuti da je upravo on osvojio glavnu nagradu (prvo mesto) na Prvom zemaljskom gađanju 1886. u Beogradu. Za pobedu je nagrađen umetnički ukrašenom puškom „mauzer“ sa priborom i municijom.

  1. godine Srbija je primljena u Međunarodno uniju nacionalnih streljačkih federacija i asocijacija (današnja Međunarodna streljačka federacija – ISSF). Iste godine naša selekcija debituje na Svetskom prvenstvu. Šampionat je održan u Hamburgu, a našu zemlju predstavljali su Mata Marković , Sima Janošević (obojica iz Kragujevca), Janko Pop Dragović, Miladin Novaković i Bora Paštrović (svi iz Beograda), koji su gađali vojničkom puškom iz tri stava na 300-metarskom strelištu.
  2. godine u Beogradu je održano prvo državno prvenstvo posle Prvog svetskog rata, tokom koga su mnoga strelišta u Srbiji porušena i popaljena.
  3. godine Beograđanin Lazar Jovanović je učestvovao na Olimpijskim igrama u Berlinu i postao prvi srpski i jugoslovenski strelac-olimpijac. Nadmetao se pištoljem u gađanju „silueta“ visokih 163 centimetara na 25-metarskom strelištu (disciplina iz koje se razvilo današnje takmičenje MK pištoljem brzom paljbom). Gađao je oružjem koje je svojeručno napravio.Takmičenje završio u kvalifikacijama, ali njegov tačan plasman i rezultat nisu poznati. Prema raspoloživim podacima, Jovanović se našao na deobi od 29. do 53. mesta.
  4. godine osvojena je prva medalja za srpsko i jugoslovensko streljaštvo na svetskim prvenstvima. Na SP u Buenos Ajresu ekipa u sastavu Momir Marković,Jovan Kratohvil, Milovan Mihorko, Petar Cestnik i Stjepan Prauhardt je izborila srebro u gađanju puškom na 300 metara.
  5. godine naša zemlja je prvi put bila domaćin velikog međunarodnog takmičenja. Na Carevoj ćupriji u Beogradu je održano Prvenstvo Evrope za žene i juniore u disciplinama na 50-metarskom strelištu. Bilo je to drugi šampionat Starog kontinenta u istoriji, posle EP za sve seniorske i juniorske kategorije u Bukureštu 1955, kada je i Jugoslavija debitovala na šampionatu Evrope.

Još tri prvenstva Evrope su održana u Srbiji. U Beogradu je 1972. godine organizovano EP u gađanju vazdušnim oružjem, a 2005. i 2011. u disciplinama na 25, 50, 300 metara i u gađanju glinenih golubova.

  1. Herorl, Mašić i Mikec

    godine osvojene su prve zlatne medalje za jugoslovensko streljaštvo na prvenstvima sveta i to čak tri nasjajnija odličja. Na SP u Finiksu (SAD), Desanka Perović Pešut je postala šampion sveta u gađanju MK puškom iz ležećeg stava. Ženska ekipa Jugoslavije, u kojoj su uz Desanku Perović Pešut, bile i Mirjana Mašić Jovović i Magdalena Herold, je osvojila zlatne medalje vazdušnom i MK puškom iz ležećeg stava. Sem tri zlatne, naši strelci su u Finiksu „pogodili“ i dva srebra i jednu bronzu.

  2. godine srpsko i jugoslovensko streljaštvo je dobilo prve osvajače olimpijskih medalja.
Jasna Šekarić, Seul 1988

Jasna Šekarić je drugog dana streljačkog turnira na OI u Seulu, 19. septembra 1988, osvojila bronzanu medalju MK sport pištoljem. Dan kasnije, Goran Maksimović se okitio zlatom vazdušnom puškom, a 21.septembra Jasna Šekarić je stigla do olimpijske titule vazdušnim pištoljem.

  1. godine naša reprezentacija prvi put u 21. veku pod imenom Srbija učestvuje na Svetskom prvenstvu u streljaštvu.

Šampionat je održan u Minhenu, a naši strelci su osvojili čak sedam medalja. Po broju odličja, ovo je bilo najuspešnije SP u istoriji srpskog i jugoslovenskog streljaštva. Najviše je postigla Zorana Arunović, osvajač zlatne medalje vazdušnim i srebrne MK pištoljem. Srebrne medalje su osvojili i ženska ekipa MK pištoljem (Jasna Šekarić, Jelena i Zorana Arunović), muška ekipa vazdušnim pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić), Andrija Zlatić (vazdušni pištolj pojedinačno). Bronze su pripale Nemanji Mirosavljevu (MK puška trostav) i ženskoj ekipi u gađanju MK puškom iz trostava (Lidija Mihajlović, Andrea Arsović, Ivana Maksimović).

  1. Damir Mikec, Baku 2015

    2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu Ivana Maksimović je osvojila srebro MK puškom iz trostava, a Andrija Zlatić bronzu vazdušnim pištoljem, što su prve olimpijske medalje za naše strelce pod zastavom Srbije.

  2. godine u Bakuu su održane Prve Evropske igre. Srpski reprezentativci su dominirali na streljačkom turniru. Damir Mikec je izborio dve zlatne medalje (vazdušni i MK pištolj), a po jedno zlato pripalo je Andrei Arsović (vazdušna puška) i Zorani Arunović (vazdušni pištolj).

 

Streljačka družina „Smederevo“ – najstariji i jedan od najtrofejnijih smederevskih klubova

Istorija streljaštva u Smederevu počinje davne 1887. godine kada se u gradu i trinaest smederevskih sela osnivaju streljačke družine. Krajem iste godine, Streljačka družina Smederevo zajedno sa još nekoliko družina osniva Streljački savez Srbije. Od 1887. godine u Smederevu postoji organizovano bavljenje streljaštvom koje je prekidano samo za vreme ratova. Po završetku istih, klubovi su reaktivirani i nastavlja se njihovo delovanje.

Procvat smederevskog streljaštva vezuje se za 60-te i 70-te godine kada strelci SD „Smederevo“ počinju masovno da osvajaju medalje na prvenstvima Jugoslavije, kako u olimpijskim tako i u nacionalnim disciplinama. U svojoj istoriji smederevski strelci su bili prvaci države više od 400 puta, dok su nacionalne rekorde obarali više od 30 puta. Iznedrili su više reprezentativaca koji su za Srbiju nastupali na brojnim velikim takmičenjima, što ovaj klub svrstava među najtrofejnije klubove grada Smedereva.
Streljački savez Smederevo, koji ujedinjuje četiri kluba, u 2012-oj godini od Grada Smedereva dobija na korišćenje najveću i najmoderniju vazdušnu streljanu u Srbiji, koja se prostire na 1.500 metra kvadratnih2. U proteklih 8 godina, ovde su organizovana sva najveća takmičenja u Srbiji vazdušnim oružjem.

Najmlađi smederevski strelac – Mihajlo Simić (6)

Kvalifikacije za Ligu Mladih Istočne Evrope 2013. bilo je prvo zvanično međunarodno takmičenje koje je organizovano na novom strelištu u Smederevu. Posle uspešno organizovanog kvalifikacionog turnira grupe „Istok“, Streljačka družina „Smederevo“ zadobila je poverenje Evropske streljačke konfederacije da 2014. godine organizuje finalni turnir Evropske lige mladih. Ovo takmičenje je još jedna svetla tačka u istoriji streljačkog sporta u Smederevu, nakon čega je odlučeno da se organizuje međunarodno takmičenje za mlade strelce do 18 godina. Tako se od 2015. godine u Smederevu, svakog novembra, organizuje najprestižniji internacionalni turnir za mlade strelce u regionu Walther Youth Cup.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!