Ministarstvo: Usluga pomoći u kući se nastavlja i u vanrednom stanju

4. april – Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo je danas da su mnogi korisnici usluge pomoći u kući uputili pritužbe koje se odnose na to da ih telefonom pozivaju zaposleni koji pružaju tu uslugu i obaveštavaju ih da im se usluga pomoć u kući obustavlјa zbog aktuelnog vanrednog stanja.

Povodom ovih pritužbi Ministarstvo ih obaveštava da su jedinice lokalnih samouprava i centri za socijalni rad dužni da obezbede da se usluga pomoći u kući pruža korisnicima u kontinuitetu, uz preduzimanje adekvatnih mera zaštite koje se standardno primenjuju u aktuelnoj situaciji (zaštitne maske, dezinfekciona sredstva i sl). Potreba za pružanjem usluge pomoći u kući je dodatno naglašena u situaciji kada je odlukom Vlade Republike Srbije zabranjen izlazak starijim licima u kontinuitetu u toku dana

S obzirom da je u međuvremenu uvedena zabrana kretanja, obaveza jedinica lokalne samouprave i centara za socijalni rad je da kod policijske uprave obezbede i dozvole za kretanje gerantodomaćica, ličnih pratilaca i personalnih asistenata. Za izdavanje dozvole i garanciju razloga za izdavanje neposredno su odgovorni centri za socijalni rad jedinica lokalnih samouprava.

Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja je sa sadržinom ovog akta upoznalo predsednicu Vlade Republike Srbije, napominje se u saopštenju, kao i da je o ovome obavešteno i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!