Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu tokom vanrednog stanja

SMEDEREVO, 24. mart 2020 – Muzej u Smederevu je, u skladu sa preporukama Vlade Srbije i merama koje za cilj imaju prevenciju širenja virusa korona, na spisku ustanova koje su zatvorile svoja vrata za posetioce od uvođenja vanrednog stanja. Ipak, pogled u prošlost moguć je za sve zainteresovane na sajtovima i putem virtuelnih tura.

U nameri da korisnicima olakšaju pristup sadržajima iz kulture, a imajući pre svega u vidu sprečenost u obavljanju programskih aktivnosti i redukciju poslovnog procesa ova ustanova odgovara na preporuku Ministarstva kulture i informisanja da se građanima Srbije omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture.

Ova preporuka podrazumeva da ustanove kulture materijal u digitalnom obliku (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fotografije, tekstove, 3D skenirane objekte i dr.) postavljaju na veb sajtove, kao i društvene mreže i druge onlajn servise.

Početak naših nastojanja u ovom pravcu jeste usmeravanje ka veb sajtu ”Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu / Virtual Walk through the Smederevo Fortress” – KLIKNI OVDE.

Radi se o posebnom veb sajtu – projektu koji je naša ustanova realizovala 2013. godine uz podršku inostranih donatora – SIDA – Swedish International Development Cooperation Agency (Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju) i naših partnera na projektu – švedske nezavisne međunarodne organizacije za očuvanje kulturnog nasleđa (Cultural Heritage without Borders (Kulturno nasleđe bez granica) i organizacije Balkan Museum Network (Balkanska muzejska mreža).

Zato, iz Muzeja preporučuju da iskoristite priliku i ”prošetate” kroz jedinstvenu, monumentalnu i neponovljivu Smederevsku tvrđavu – biser srpskog srednjevekovnog graditeljstva i jedan od najvažnijih spomenika kulture u Republici Srbiji.

A, Muzej u Smederevu već od danas nastavlja sa objavljivanjem zanimljivih tekstova o kulturnoj baštini Smedereva i smederevskog kraja putem veb sajta www.mus.org.rs

U narednom periodu će postavljati linkove kako na veb sajtu, tako i na Fejsbuk stranici www.facebook.com/muzejsd na kojima možete preuzimati zanimljive i čitanja vredne tekstove o istoriji Smedereva i kulturno-istorijskoj baštini smederevskog kraja koji su objavljivani bilo u periodičnom glasilu – Smederevskom zborniku i drugim časopisima, bilo kao posebna izdanja ove ustanove.

Za danas preporučuju tekst dr Mihaila St. Popovića, istraživača našeg porekla sa Univerziteta u Beču, koji je za peti broj časopisa Smederevski zbornik napisao tekst ”Srpska princeza Mara Branković između Svete Zemlje, Vaseljenske Patrijaršije i Dubrovnika”.

Evo i linka: https://mus.org.rs/wp-content/uploads/2018/03/05-M.-St.-Popovic-Srpska-princeza-Mara-Brankovic.pdf

Iz Muzeja u Smederevu poručuju: „Uživajte u čitanju, čuvajte se i #OstaniKodKuće“

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien