Samo trećina obveznika dostavila podatke i izjave o neaktivnosti APR-u

24. februar 2020  – Agenciji za privredne registre nedelјu dana pre isteka roka za dostavlјanje podataka za statističke potrebe za 2019. godinu i izjava o neaktivnosti tek jedna trećina obveznika je dostavila ove podatke, odnosno izjave, saopšteno je danas iz APR-a.

U narednih sedam dana se očekuje da ovu obavezu ispuni još oko 200.000 obveznika, pozivaju obveznike da ne čekaju poslednji dan roka kako bi bez potencijalnih komplikacija izvršili te obaveze. Podsećaju i da po isteku roka, a to je 2. mart ove godine, više neće biti moguće dostaviti podatke za statističke potrebe preko Posebnog informacionog sistema za sastavlјanje i dostavlјanje izveštaja, kao i da se za sve kasnije dostavlјanje izjave o neaktivnosti naplaćuje i dopunska naknada za neblagovremeno podnošenje u iznosu od 3.000 dinara.

Obveznici mogu da iskoriste mogućnost da do 2. marta, uz podatke za statističke potrebe, istovremeno dostave i redovan godišnji finansijski izveštaj sa odgovarajućom dokumentacijom za 2019. godinu.

Imajući u vidu da je broj obveznika finansijskog izveštavanja za 2019. godinu značajno povećan u odnosu na prethodnu godinu, pre svega za više od 90.000 preduzetnika koji su knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva počeli da vode u 2019. godini i koji po prvi put dostavlјaju izveštaje putem informacionog sistema Agencije, iz APR-a skreću pažnju tim obveznicima da povedu računa o tome da se podaci u obrascima obavezno iskazuju u hilјadama dinara.

Sve informacije potrebne za dostavlјanje izveštaja, odnosno izjava o neaktivnosti za 2019. godinu, dostupne su u odelјku Registri- Finansijski izveštaji, dok se za sva sporna pitanja obveznici mogu obratiti na sledeće imejl- adrese:

sd@apr.gov.rs – za tehnička pitanja i u vezi sa potpisivanjem zahteva i dokumentacije;

obveznicifi@apr.gov.rs – za ažuriranje podataka o obveznicima u evidenciji obveznika, a naročito naziva i zakonskog zastupnika obveznika, kao i perioda za koji sastavlјa izveštaj;

i finizvestaji@apr.gov.rs– za pomoć u vezi sa obimom i sadržinom izveštaja i dokumentacije koji se dostavlјaju, kao i u vezi sa pravilima koja pri tom moraju biti zadovolјena.

Iz Agencije još jednom skreću pažnju korisnicima koji su izvršili uplatu propisane naknade za obradu i javno objavlјivanje finansijskog izveštaja, odnosno izjave o neaktivnosti, da nema potrebe da čekaju uparivanje naknade sa zahtevom, već da skeniranu uplatnicu mogu da prilože na predviđeno mesto u okviru PIS FI sistema i dostave pripremlјeni izveštaj.

Foto/ilustracije:pixabay.com

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien