Miloš Jovanović: Srpska politička scena je puna neodgovornih ljudi

SMEDEREVO, 7. septembar 2019 – Mi ćemo se u odnosu na izbore odrediti kad oni budu raspisani i doneti odluku na Glavnom odboru kako Statut nalaže, kada oni budu raspisani. Do tada ćemo se ponašati kao da na te izbore izlazimo, izjavio je za Podunavlje.info predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

“Bilo bi neozbiljno sa naše strane da narednih pet meseci ništa ne radimo i da se onda ispostavi da niko neće da bojkotuje i da se onda nađemo u nebranom grožđu. Imamo Glavni odbor u prvoj polovini oktobra, koji će usvojiti izbornu platformu na kojoj se radi, pravi se izborni štab, tim koji će se baviti okupljanjem ljudi van stranke. Neke organizacije su nam već prišle”, rekao je Jovanović.

O dosadašnjim razgovorima vlasti i opozicije u vezi sa izbornim uslovima, Jovanović je rekao da na prvi sastanak DSS uopšte nije bio pozvan, njihovi predstavnici su bili na drugom i trećem, a o razlogu zašto nisu prisustvovali poslednjem sastanku, Jovanović je kazao:

“Dobio sam izveštaje od predstavnika DSS-a sa tih sastanaka da je to vrlo slabo organizovano, vrlo krhko, da način na koji se vode razgovori ne može da dovede do rezultata. Za poslednje četvrte razgovore, kada se ispostavilo da deo opozicije neće da se pojavi, više nismo videli smisao svega toga. Na tim razgovorima se pokazalo da tu nema neke velike volje, da je to bilo neko nadmudrivanje, i od dela opozicije malo spektakla na drugom ili trećem sastanku da bi izašli, što je deo opozicije uradio. Što, opet, nije dobro. Ili, dođite, sedite, slušajte, dajte neke predloge”, ocenio je predsednik DSS-a.

On je dodao da su na trećem sastanku dali konkretne predloge vezane za RTS.

“Dakle, mi smo dolazili dok smo iole smatrali da ta konstruktivnost može da doprinese nečemu, a kad smo videli da zaista nema ništa od toga, onda smo odlučili da ne gubimo vreme. Da budemo potpuno otvoreni, ako ova vlast, sadašnji režim bude hteo da promeni uslove (izborne) on će to uraditi i bez tih razgovora“.

Jovanović smatra da ukoliko se skupi neka kritična masa neće imati problem da se napravi neki pokret koji će DSS voditi.

“Ono što je meni jasno da ovako više ne može. Napravili smo cirkus od države. Rezultati su bili loši, ali je bila neka javna debata. Sada ne da nema rezultata, nego nema ni uslova za normalnu debate. Sve je postalo smeće, tabloidno izveštavanje. ’Ajde da vidimo da li može da se pruži alternative, kako vlasti tako i delu opozicije. Znate, protiv Dragana Đilasa nemam ništa. I njemu sam bio opozicija. Malo je čudno da sutra branim medijske uslove s čovekom koga sam takođe kritikovao zbog medijskih uslova. Sad su kudikamo gori, to je jasno. Toliko je sve postalo konfuzno, toliko su građani sluđeni, s namerom, od strane ovog režima koji je prvi krivac. Baš zato što se režim tako ponaša, opozicija mora da se ponaša odgovornije”, istakao je Jovanović.

Ako budu postojali minimalni uslovi, smatra Jovanović, da se pruži alternativa “ovom sveopštem ludilu”, to treba pokušati.

“Mislim da smo normalni (DSS), a danas je normalnost, koliko god to bilo banalno, ogroman kvalitet, jer je srpska politička scena puna neodgovornih ljudi.”

Na naše pitanje koji su to “minimalni uslovi”, Jovanović je odgovorio da “atmosfera bude takva da može da se izađe na izbore”.

“Inače, smatram da bojkot nije svrsishodan. Može biti legitiman, ali da li će to pomoći u borbi protiv ovog režima ili će odmoći. Iz današnje perspektive sam bliži zaključku da će to pomoći Vučiću a ne odmoći. Pazite, Vučića nećemo moći preko noći skinuti, to je valjda svima jasno. Manite se tih neodgovornih priča ‘revolucija, nas 200 hiljada na ulici’. To se neće dogoditi jer nema socioloških preduslova za tako nešto. Onda mora etapno. Da li je bojkot dobar etapno za skidanje Vučića, ja tvrdim da nije”, naveo je Jovanović

Lider DSS-a je ocenio da onaj deo opozicije koji je do sada hteo “malo na silu da preuzme vođstvo” je sam pokazao da nema dovoljno visprenosti da organizuje zajednički nastup.

“Pitanje bojkota, sve i da je efikasno sredstvo, preuranjeno je bilo iznositi to i kontraproduktivno. Dajete režimu šest meseci vremena da razara tu ideju. Pritom, Đilas je izašao na N1 i rekao: ’Bojkot’, a da nije imao saglasnost Saveza za Srbiju. Tako se ne radi. To je sve zbog unutar stranačkog i unutar opozicionog pozicioniranja. Ako budemo razmišljali tom uskostranačkom logikom, nećemo daleko otići. Nije Vučić razbio opoziciju, opozicija se pokazala nesposobnom, a Vučića ćemo skidati etapno kao i Slobodana Miloševića”, zaključio je Jovanović koji je u petak posetio Smederevo tokom turističko-privredne manifestacije Smederevska jesen, kada je i nastao ovaj intervju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!