Seljaci bacaju višnje – neće da ih predaju po mizernoj ceni (video)

30. jun 2019 – Na društvenim mrežama se juče pojavio video koji je za kratko vreme podeljen nebrojeno puta: selo je Vrba kod Jagodine, seljaci bacaju pune gajbe višanja koje otkupljivač nije hteo da im preuzme kao prvu klasu, navodno zbog nekoliko crva koje je pronašao! Proizvođači kažu da je isto ili slično bilo i na mnogim drugim mestima u Srbiji, da su ucenjeni em niskom cenom em samovoljom otkupljivača.  

Naravno, u brojnim komentarima koji prate ovaj video pojavili su se razni saveti šta da se radi i kako je najmanje pametno, čak i nehumano, ovo što su seljaci iz Vrbe učinili. Tako je bilo predloga da umesto što bacaju višnje da ih daju u humanitarne svrhe, ustanovama koje hranom snabdevaju manje srećne sunarodnike. Savet na mestu, ali taj koji ga je dao ne zna da sve donacije u hrani koje takve institucije mogu da primaju, moraju da budu od ovlašćenih snabdevača i sa atestom za kvalitet robe, a seljaci niti su ovlašćeni za tako nešto niti imaju takve ateste. Predlog je bio i da prave rakiju, što takođe više nije prosto rešenje; moraju da budu registrovani za proizvodnju alkoholnih pića, a to podrazumeva angažovanje najmanje jednog tehnologa, prethodno i brdo papira koje treba dobiti od nadležnih institucija da se uopšte upuste u proizvodnju. A i kome da prodaju 5-6 tona višnjevače, sve i da je naprave? Opet otkupljivačima, sada u liku (i delu) distributera i snabdevača velikih lanaca supermarketa, što opet ne može „na divlje“ i za to su potrebni sertifikati, dozvole, potvrde… Koje oni, naravno, nemaju.

Bacanje teško stečenog,  uzgojenog, obranog i klasifikovanog ploda nije inat nego velika muka, objašnjavaju oni. Jednostavno, ostali su bez rešenja, jer ni poseta Nedimoviću i Krkobabiću protekle nedelje, kako kažu, nije imala nikakvog efekta. Ovako je bilo ove godine, šta će biti sledeće – niko ne zna. Višnjare su morali da oberu, da voćke rode i naredne, da ne propadnu. A što su oni, seljaci, još jednom propali – to izgleda nikoga ne interesuje.

Video: privatna arhiva, FB

Skorašnji članci

error: Content is protected !!