Memorijal „Pilot Mihailo Petrović“ u Smederevskoj Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 14. jun 2019 – Na aerodromu Rudine u Smederevskoj Palanci sutra će biti održano takmičenje pilota pod nazivom Memorijal „Pilot Mihailo Petrović“, saopšteno je iz Vazduhoplovne fondacije koja nosi ime prvog našeg školovanog pilota i prve žrtve srpskog vazduhoplovstva.

Takmičenje pilota odvija se po pravilima letenja na ruti sa izviđačkim zadacima i jednim preciznim sletanjem, a na jednoj od etapa rute planiran je i zaokret u trajanju od dva minuta iznad rodne kuće pilota Mihaila Petrovića u selu Vlakča kod Kragujevca.

Narednik Petrović je bio u Primorskom aeroplanskom odredu, čiji je prvi borbeni zadatak bio da pruža vazdušnu podršku trupama koje su opsedale Skadar. Leteo je u avionu tipa Farman. Poginuo je 7. marta 1913. godine na prilazu aerodromu, kada je njegov avion pogodila snažna vazdušna struja zbog čega je avion naglo usporio, a zatim se prevrnuo. Petrović je izbačen iz aviona na visini od oko 1.000 m i nije preživeo pad. U to vreme padobran nije bio standardni deo opreme pilota. o završetku Balkanskih ratova, njegovi posmrtni ostaci preneti su na Cetinju sahranjeni uz najviše vojne počasti, a na zahtev porodice, preneti su 1. Oktobra 1931. godine u Beograd na Novo groblјe, gde i danas počiva.

Foto: sr.wikipedia.org/wiki/МихајлоПетровић(пилот)

error: Content is protected !!