Planinari „Čelika“ na Titovom vrhu

S. MAKEDONIJA/SMEDEREVO, 12. jun 2019 – Članovi Planinarskog sportskog kluba „Čelik“, njih šesnaestoro, učestvovali su u Severnoj Makedoniji na tradicionalnoj 38. međunarodnoj akciji, u pohodu na Titov vrh, na 2.747 metara nadmorske visine.

U Skoplјu su ih sačekali usrdni domaćini iz PK Bistra, i tu na licu mesta, iz strogog centra prve srpske carske prestonice i mesta proglašenja najznačajnijeg pravnog dokumenta u Srba „Dušanovog zakonika“, započeli su stazu, čiji je prvi deo podrazumevao obilazak sada već čuvenih novokomponovanih spomenika iz srpske, bugarske, makedonske i rimske epohe, uobličenih u jednu šarenoliku istorijsku celinu. Tu su i zgrade sa lavovima i grčkim stubovima, i to je sve načičkano i grupisano oko reke Vardar i na samom trgu. Aleksandar Makedonski i Filip Makedonski su posebno impozantnih veličina. Nakon toga, po izlasku iz grada, započinje uspon na planinu Vodno.
Prvi vrh na koji su izašli planinari je Krstovar – 1.066 mnv, a vidik je prebogat; celo Skoplјe se vidi kao na dlanu, kompletan masiv Skopske Crne Gore, vrhovi Šare i Jakupice.

Dalje se ide pravcem ka kanjonu Matke, a pre početka spuštanja ka kanjonu, prelaze se još dva istaknuta vrha, da bi u silasku došli do manastira Sveti Nikola Šiševski. Silazak do samog jezera Matka je strm, prelazi se čamcima na drugu stranu, deo grupe koji je i dalјe imao snage nastavlјa dalјe kanjonom, uskom stazom usečenom u steni i zemlјanim putelјkom gde su stene dozvolile terenu  da ga bude. Kanjon je duboko usečen krečnjačkim stenama, a prizor koji pruža je izuzetan. Oni koji su ostali, prešli su 25, a oni koji su zagazili i u kanjon 28 kilometara. Ukupna visinska razlika pređena tog dana je oko 1.200 metara.

Sledeća stanica je poznato skijalište Popova šapka, iznad Tetova. Tu se planinari smeštaju da prenoće u hotelu, da odmore. Ko je imao snage, stigao je i da se proveseli u restoranu gde je bila uživo muzika, a Makedonci su svojim veselјem i pozitivnom energijom zaslužili sve pohvale.
Drugog dana, čelična četa se zajedno sa ostalim postrojava ispred hotela, kreće se na letnju, „Vakuf“ stazu, koja obilazi grebenski deo sa jugozapadne strane i vrhove Ceripašina, Antena, Karabunar i Bakrdan. Početna nadmorska visina je 1650 mnv. Staza je uska, putelјak koji vodi kroz široke travnate padine sa ponekom stenom, a ubrzo nailazimo na mesta na kojima se sneg zadržao. Kolona je dugačka, na stazi se smestilo 630 planinara iz više zemalјa.

Posle 2.000 metra, na terenu je počeo da preovlađuje snežni pokrivač. Na nekim delovima staza je sekla pravo kroz sneg. Posle jačeg uspona izbija se na prevoj sa koga su se jasno videli svi glavni vrhovi, Plat, Lješnica, Kobilica, Crni vrh, Ljuboten… Odatle je sledio konačan uspon do Titovog vrha koji je sav u belom. Na vrhu su se planinari zadržavali oko pola sata i krenuli nazad.

Za dva dana smederevski planinari su prešli skoro 50 kilometara u hodu i 1.000 kilometara u putu. Nijedan drugi klub na stazi nije prešao toliku kilometražu za ova dva dana, uglavnom su se čuvali za uspon na sam vrh.

Inače, petoro njih iz smederevske grupe je prvi put zakoračilo iznad 2.000 metara i tako pomerilo granice svojih pešačkih dostignuća.

Tekst i foto: Srđan Cicmil, PSD „Čelik“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!