Nova klavirska muzika kompozitora iz Srbije – Klavirsko nebo #2

BEOGRAD, 29. mart 2019 – Na Međunarodni dan klavira – 29. mart, Pop Depresija u saradnji sa Kišobranom i uz podršku LP Dua, raspisuje konkurs Klavirsko nebo 2. Podsećamo da je na albumu Klavirsko nebo #1, zastupljena kompozicija „Kontrast“ Smederevca Veljka Nenadića.

“Želimo da nastavimo tamo gde smo stali prošli put i pozivamo kompozitore za klavir da predstave svoju muziku i osećanja. Prošli konkurs završio se objavljivanjem kompilacije sa 17 izabranih kompozicija i koncertom u Czk Vlada Divljan i nešto slično planiramo za finale i KN#2. Rok za prijem vaših radova je 30. jun”, navode organizatori.
Propozicije konkursa su minimalno promenjene u odnosu na prvi put.
„Moderna klasika“ ili neoklasika je već godinama žanr koji se suptilno povezuje sa drugim srodnim ili manje srodnim muzičkim idejama. Kada žele da stave neke odrednice to rade „tagovima“: classical – neo-classical – ambient – modern classical – experimental – drone… Organizatori navode da su izabrali jedan mali segment, neoklasiku baziranu na klavirskoj muzici, da nju istaknu i stave u regionalni kontekst.

“Ako biste nas pitali ko su „zvezde“ takve muzike, to su Nils Frahm, Max Richter, Hauschka, Olafur Arnalds, Lubomir Melnick, Yann Tiersen… ili u našim uslovima LP Duo. Većina njih poznati su i kao autori primenjene, filmske muzike, a poslednjih godina njihovi koncerti su muzički i kulturni događaji sezone, bez obzira gde se održavaju.”

Na konkursu mogu da učestvuju svi koji su rođeni ili žive i rade u Srbiji, sa ili bez formalnog muzičkog obrazovanja. Potrebno je da zainteresovani snime i pošalju svoju klavirsku kompoziciji. U obzir dolaze samo kompozicije koje nisu zvanično objavljene – bez obzira da li je to na nosaču zvuka ili digitalno – i  koje su nastale u poslednjih par godina, a da ste ih vi napisali ili bili koautor. Klavir mora da bude u centru pažnje, ali dozvoljena su i druga aranžerska rešenja, s drugim instrumentima, šumovima, ambijentom… Prednost će imati odsvirane kompozicije, midi je takođe prihvatljiv, ali je u drugom planu. Dužina kompozicija je ograničena na sedam minuta. Šaljete WAV ili AIFF, a uz kompoziciju priložite i kratku biografiju. Adresa na koju šaljete je popdepresija@gmail.com, a vaše kompozicije podignite na neki od fajl servera (wetransfer.com, npr).”

Radovi se primaju do 30. juna. Posle tog roka biće napravljen izbor kompozicija koje će biti objavljene na nekom od nosača zvuka (CD, vinil) i organizovana promocija.

https://popdepression.bandcamp.com/album/various-artists-piano-sky-klavirsko-nebo

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien