Aktivna astronomska sekcija u Kovinu

Izvor: rtv.rs, KOVIN, 21 mart 219 – Učenici šestog razreda kovinske „Zmajeve“ škole, članovi astronomske sekcije, još jednom su se, po deveti put, pridružili planetarnom prolećnom „Eratostenovom eksperimentu“ čiji je cilj izračunavanje obima Zemlje.

Ove godine, danas na dan ravnodnevnice, u eksperimentu je učestvovalo oko 36.000 učenika 5-153 škole iz 52 zemlje širom sveta.

Pomoću interneta škola je registrovana, a na osnovu geografske dužine i širine, odabrane su partnerske škole iz Italije i Grčke čije su geografske koordinate bile odgovarajuće za eksperiment.

„Zadatak je bio da se u trenutku kada je Sunce u određenom položaju izmeri senka predmeta i na osnovu jednostavnog postupka dođe do rezultata, izračuna obim Zemlje na način na koji je to Eratosten uradio u trećem veku pre naše ere. Bilo je to za učenike još jedno lepo i zanimljivo iskustvo učešća u eksperimentu svetskih razmera, a prvo prolećno prepodne u parku ispred škole i blistavo Sunce na nebeskom svodu bili su posebno zadovoljstvo“, kaže njihov mentor, profesor Dejan Kreculj.

Foto: rtv.rs, Dejan kreculj

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/aktivna-astronomska-sekcija-u-kovinu_1002341.html

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien