You are here

Nedelja iranskog filma u Smederevu

SMEDEREVO, 17. mart 2019 – Smederevski Centar za kulturu, u saradnji sa Kulturnim centrom pri Ambasadi Islamske Republike Iran, tokom naredne nedelje je domaćin revije iranskog filma, u okviru koje će biti prikazano pet odabranih ostvarenja kinematografije ove zemlje.

Prvi u nizu „Nagresino doba“ Negara Azerbejdžanija, a projekcija je u ponedelјak, 18. marta. U filmskom narativu ukrštaju se životni putevi tri naizgled sasvim različite žene. Jedna od njih doživlјava susret sa poznatim glumcem koji joj iz korena menja život, druga je žena romantičnog senzibiliteta privučena depresivnim muškarcem čija je verenica stradala, a treća, Nagresa,  duboko veruje u humanost i postaje donator organa.

Film „Deca neba“ Madžida Madžidija publika će moći da pogleda u utorak, 19. marta. U radnji ovog dirlјivog filma dečak iz teheranskog predgrađa na putu od obućara do kuće gubi sestrine cipelice, što za njegovu siromašnu porodicu predstavlјa veliki materijalni gubitak. Dogovor sa sestrom da gubitak bude prećutan i da dele dečakove patike oboma prouzrokuje komplikacije. U najavi školskog maratona ukazuje se prilika budući da su  treća nagrada upravo patike…

Suptilnost u obradi psiholoških drama i konflikata, jedna od važnih karakteristika filmske umetnosti sa iranskog podneblјa, dolazi do izražaja i u filmu „Ja sam Tarane, 15 mi je godina“ koji je režirao Rasul Sadr Ameli. Film čija će se projekcija održati u sredu, 20. marta, upoznaje gledaoce sa likom devojke Tarane, koja, pored toga što pohađa školu, radi kako bi doprinela bakinom i svom izdržavanju. Kao dete oca koji je u zatvoru, na nagovor rodbine udaje se za mladića od koga se kasnije razvodi. Nakon saznanja da je u drugom stanju, uprkos nedaćama sa kojima je suočena nakon bakine smrti, Tarane ostaje odlučna u nameri da zadrži dete i da odgaja skromno, ali dostojanstveno.

„Sasvim sam“, film Ehsana Abdipura, biće prikazivan u utorak, 26. marta, a tematizuje prijatelјstvo dva dečaka, Randžera iz Bušehra, i dečaka ruskog porekla, nastanjenog u kampu između sela i nuklearne elektrane. Kada se u njihovo prijatelјstvo umeša politika sve dobija drugačiji oblik, a Randžero kreće na nesvakidašnje putovanje sa porukom mira.

Revija će biti zatvorena filmom „Lejla je uz mene“ Kamala Tabrizija, koji je na programu u četvrtak, 28. marta. Ova komedija karaktera, ali i situacije, smeštena je u doba iransko –iračkog rata i prati televizijskog snimatelјa u finansijskim problemima, čiji je strah greškom shvaćen kao patriotski zanos, te on završava tamo gde nipošto nije želeo da se nađe- u prvim borbenim redovima.

Uporedo sa revijom filmova, u periodu od 18. do 20. marta u galeriji Centra za kulturu Smederevo publika će imati mogućnost da pogleda izložbu iranskih minijatura Mahmuda Farščanija i iranskih fotografija.

Projekcija svakog od filmova počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien