You are here

Zagađenje vazduha: Šta udišemo

Izvor: bbc.com/serbian, autor: Petra Živić , 4. decembar 2018 – Građane sedam gradova u Srbiji dočekao je ponedeljak sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, ali i sa natprosečnom zagađenošću vazduha.

Niš i Valjevo nedelju su započeli kao gradovi sa najlošijim kvalitetom vazduha u Srbiji, povišene vrednosti izmerene su i u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Smederevu i Boru, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine.

Sagorevanje ogreva u pećima, rad motora automobila i industrijskih postrojenja doprineli su izuzetno povišenim vrednostima takozvanih suspendovanih čestica i teških metala.

Suspendovane čestice se sastoje od dima, čađa, prašine, soli, kiselina i metala, a u protekla 24 sata, njihova prosečna vrednost, kao i prisustvo teških metala u Valjevu i Nišu iznosila je 184 i 154 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Prosečna vrednost ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom.

Početak grejne sezone u Srbiji početak je perioda pogoršanog kvaliteta vazduha 

Ne postoji „najzagađeniji grad“

Ipak, u Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da je se na osnovu dnevnih merenja ne može odrediti koji grad je najzagađeniji.

„Ne postoji kriterijum za najzagađeniji grad, već se prema zakonskim odredbama vrši ocenjivanje kvaliteta vazduha“, kaže za BBC na srpskom Milenko Jovanović direktor Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine.

On objašnjava da Agencija prati koncentracije sumpor-dioksida, azot-dioskida, ugljen-monoksida, prizemnog ozona i suspendovanih čestica, a na određenim lokacijama se prati i koncentracija teških metala čije su visoke vrednosti zabeležene u Valjevu i Nišu.

U teške metale spadaju:

  • olovo
  • arsen
  • kadmijum
  • nikl

Međutim, da bi se odredila koncentracija teških metala, potrebne su laboratorijske analize, tako da podaci nisu odmah dostupni.

Na sajtu Agencije moguće je u realnom vremenu pratiti rezultate automatskog monitoringa kvaliteta vazduha.

 

 

Na loš kvalitet vazduha tokom zime utiče i položaj gradova, kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine 

Kako se vrše merenja?

Ocena kvaliteta vazduha koje radi Agencija za zaštitu životne sredine radi se na nivou cele teritorije Srbije i vrši se analizom srednjih godišnjih vrednosti zagađujućih materija.

Uz srednje godišnje vrednosti, prate se prekoračenja dnevnih i satnih graničnih vrednosti pojedinih zagađivača, kao što je slučaj sa povećanim dnevnim vrednostima u Nišu i Valjevu.

Postoje tri kategorije kvaliteta vazduha:

  • čist ili neznatno zagađen,
  • zagađen
  • prekomerno zagađen vazduh prema prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti pomenutih polutanata

Iz Agencije kažu da je u novembru 2018. godine, prema preliminarnim podacima, prekoračenja dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica bilo u:

Valjevu (26 dana)

Kosjeriću (22 dana)

Popovcu (16 dana)

Smederevu (11 dana)

Nišu (9 dana)

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-46432253

Naslovna fotografija: Miloš Svilar

 

 

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien