Kakvo nas leto očekuje, evo šta piše u jednoj od dugoročnih prognoza

5. maj 2024 – Zima za nama bila je najtoplija otkada se vrše merenja. Prednjačio je februar koji je bio najtopliji ikada, mart se „plasirao“ među deset najtoplijih. Proleće je do sada bilo prilično temperaturno šareno, a prema prognozi koju je objavio Severe Weather Europe, čeka nas i nestabilno leto sa velikim promenama vremena u relativno kratkim periodima.

Sve to se događa, kako se objašnjava u podužem stručnom tekstu, zbog prelaza iz fenomena El Ninjo prema La Ninji.

Nakon analize višegodišnjih trendova i modela  ECMWF i CFSv2, prognostičari predviđaju da nas u narednim mesecima čeka prelazni periodi između toplih i hladnih faza. Kada je reč o meteorološkom letu (jun-jul-avgust) u prognozama za Evropu, modeli predviđanja ukazuju na veću tendenciju toplotnih talasa iznad južnih delova našeg kontinenta, gde po mapi koju možete da vidite, i mi spadamo.

Sudeći po mapi, u ovim našim krajevima temperature će biti više od 2 stepena Celzijusa od inače uobičajenih za ovo doba godine i kudikamo više od evropskog proseka.

Očekuje se i nekoliko prolaznih grmljavinskih oluja, posebno u unutrašnjosti kontinenta, a kada je reč o padavinama, u kopnenoj Evropi se očekuju uglavnom sušniji uslovi.

Sve ovo treba primiti s određenom rezervom jer, kako se navodi i u tekstu, dugoročne prognoze ovog tipa ne moraju nužno da budu pouzdane. Dakle, mož’ da bide al’ ne mora da znači.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!