Počinje sedma sezona „Slavoslova“

SMEDEREVO, 27. novembar 2018 – Ovogodišnje takmičenje u besedništvu “Slavoslov” počeće ove srede, u 17 časova, u smederevskom Muzeju. Takmičenje prevazilazi lokalni nivo i dobija karakter državnog, pa će se tako u sedmoj sezoni u besedništvu nadmetati više od 60 takmičara iz 19 gimnazija i srednjih škola iz nekoliko gradova Srbije. Na ovom takmičenju nastupiće učenici iz svih smederevskih srednjih škola.

U saradnji sa srednjim školama i ustanovama kulture grada Smedereva, Crkvena opština smederevska – Saborni Hram Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija – organizovala je 2012. godine takmičenje u besedništvu za učenike srednjih škola pod nazivom „Slavoslov“.

“Manifestacija je trebalo da bude lokalnog karaktera, ali je ubrzo prerasla granice grada i privukla veliki broj besednika, škola i saradnika iz drugih gradova. Za sedam godina „Slavoslov“ je sabrao 419 besedničkih cvetova u raznolik i prekrasan srednjoškolski retorički buket!”, kaže Protojerej Saša Gavrilović, starešina Saborne crkve u Smederevu.

U svojstvu članova stručnog žirija do sada su učestvovala 54 profesora srpskog jezika i književnosti, 57 profesora drugih predmeta, 56 sveštenoslužitelja i profesora verske nastave i 45 poslenika kulture, umetnosti, javnog života grada Smedereva i drugih gradova.

Poprišta govorničkih uzleta bili su: Centar za kulturu, Plenumska sala zgrade Gradske uprave u Smederevu, Svečana sala Gimnazije Smederevo, Biblioteka Tehničke škole Smederevo, kao i Muzej u Smederevu. Veliko finale uvek se održava u Sabornoj crkvi. Vreme održavanja takmičarskih večeri je oko 17 časova, a pravo na učešće imaju svi učenici srednjih škola. Takmičenje traje jednu školsku sezonu – od oktobra do maja. U septembru se otvara konkurs, krajem oktobra se realizuje zajednički sastanak svih učesnika sa organizatorima, na kome se potvrđuju prijavljeni besednici, formiraju takmičarske grupe, određuje kalendar nastupa, utvrđuju pravila i ekspliciraju svi konkretni detalji.

Takmičenje se realizuje u tri takmičarske etape: četvrtina finala (decembar), polufinale (mart) i finale (maj). To znači da najuspešniji besednici, koji dospeju do finala, u toku jedne sezone spreme i izgovore tri različite besede. Cilj organizatora je bio da ovo ne bude samo takmičenje u besedništvu, već svojevrsna škola besedništva, kroz koju učesnici mogu da se polako razvijaju, osamostaljuju i usavršavaju tokom vremena.

Besednici su govorili na slobodne i zadate teme, u zavisnosti od nivoa takmičenja. U sastavu stručnog žirija (koji je četvoročlan i koji se menja) ulazili su, obično, po jedan profesor srpskog jezika i književnosti, profesor nekog drugog predmeta, svešteno lice ili profesor verske nastave, i direktor ustanove kulture, odnosno književnik, umetnik, pravnik i sl.

Osim novčanih nagrada (100 evra, 75 evra i 50 evra – za prvoplasirane u finalu), učesnici su dobijali knjige, diplome, ikone, triptihe, priveske, CD-ove, čaše-peharčiće sa ugraviranim imenom i druge prigodne nagrade.

Ove godine četvrtfinale sedme sezone „Slavoslova“ održaće se u Muzeju u Smederevu sa početkom u 17 časova 28. i 29. novembra, kao i 5, 6, 12, 13, 26. i 27. decembra 2018. godine.

Škole – učesnice „Slavoslova“ u novoj sezoni 2018/2019. godina dolaze iz Zemuna, Smederevske Palanke, Kovina, Kraljeva, Petrovca na Mlavi, Beograda i Smedereva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!