Nikad niži vodostaj Dunava u Mađarskoj svašta otkrio 

BUDIMPEŠTA, NOVI SAD, SMEDEREVO, 28. oktobar 2018 – Zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava gotovo je potpuno stao saobraćaj teretnih plovila kroz mađarski deo ove reke, objavio je proteklog vikenda Radio Košut. Kako svako zlo ima i neko dobro, povlačenje reke otkrilo je nekoliko stvari. Prvo su se u Budimpešti prikazali do sada neviđeni ostaci mosta koji su nacisti u povlačenju minirali, da bi potom, 15 kilometara dalje, bili pronađeni zlatnici sa broda koji je potonuo u 18. veku, javlja Euronews. Arheolozi Muzeja Ferenci, u trci sa vremenom, dok se vodostaj ne poveća, vade i oružje, topove, đulad, sablje… Usput, ne tako dobra vest, nedaleko odatle pojavili su se i ostaci automobila sa skeletom 28-godišnjeg mladića, koji je nestao 2011. godine, javlja index.hu.

Drastičnom opadanju vodostaja Dunava i stanovnici Novog Sada svedoče mesecima, piše 021.rs, ali fotografije na Fejsbuk stranici grupe “Volim Dunav”, sve su ostavile bez reči. Na jednoj se vidi Most slobode, a ispod njega, umesto reke, samo pesak.

Inače, zbog niskog vodostaja Dunava kod Novog Sada, kako nezvanično saznaje 021.rs, rečna flotila već mesecima ne može da vrati brodove u kasarnu, jer ne mogu da uđu u Dunavac.

Kod Smedereva, i u ostatku Srbije uopšte, Dunav nije tako alarmantno nizak. Ovde je već danima vodostaj na koti 434, što jeste nisko, nkih dvadesetak santimetara manje nego što je uobičajeno, ali daleko od toga da je Dunav „presušio“ kao na nekim drugim mestima uzvodno. Hidrolozi najavljuju da bi uskoro trebalo da počne da raste.

Najniži zabeleženi vodostaj kod Smedereva, od kada se to prati, od 1972. godine, bio je213 santimetara, dakle više od dva metra manje nego što je sada.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!