Plamti nezadovoljstvo preduzetnika zbog protivpožarne zaštite

Izvor: novaekonomija.rs, 12. februar 2022 – Zaštitniku preduzetnika i privrednika Srbije javljaju se mali privrednici, koji se žale zbog obaveza da plaćaju obuke zaštite od požara i da imaju angažovano licencirano stručno lice preko agencije.

Mia Amon iz Udruženja Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije poručuje da je problem što privrednici imaju još jedan namet i da nema potrebe da se naplaćuju obuke koje mogu da se  organizuju u lokalnim samoupravama.

„Kratke obuke mogu da se organizuju u okviru odeljenja za privredu pri opštinama u saradnji sa vatrogascima i nema potrebe da se to naplaćuje jer je stvar od društvenog značaja i bezbednosti“, kaže ona.

Logično je da svaka firma ima protivpožarne aparate, a planovi evakuacije i slično treba da budu na nivou objekata, a ne pojedinačnih lokala i kancelarija, i šta vredi što se angažuje na papiru neko ovlašćeno lice preko neke agencije u slučaju požara kad se u tom slučaju zovu vatrogasci, poručuje Amon.

Advokat Nemanja Radević kaže da organizacija zaštite od požara zavisi od stepena ugroženosti svakog objekta, pa su tako firme u prvoj kategoriji obavezne da organizuju sprovođenje preventivnih mera zaštite, dužnie su da obezbede tehnički opremljenu i obučene vatrogasce. Kao i da obezbede adekvatnu opremu i uređaje za gašenje požara, pri čemu sva oprema i oruđe mora biti u vlasništvu firme.

U zavisnosti od stepena ugroženosti, razlikuje se, prema njegovim rečima, predmet inspekcijske kontrole, počev od posedovanja Plana zaštite, Plana evakuacije i slično.

„U zavisnosti od ozbiljnosti povrede, Zakon propisuje kao prekršaje, neobezbeđivanje tehnički opremljene i obučene vatrogasne jedinice sa potrebnim brojem vatrogasaca, sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara i stalno dežurstvo sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za sprovođenje zaštite od požara. Zatim, odsustvo Plana zaštite, nepostupanje po proračunima iz plana zaštite, neisticanje plana evakuacije na vidljivom mestu, neodržavanje instalacija u ispravnom stanju“, kaže Radević.


ZA NEPOŠTOVANJE PROPISA U OVOM SLUČAJU FIRMAMA PRETE NOVČANE KAZNE IZMEĐU 300.000 I 1.000.000 DINARA KAO I MOGUĆNOST IZRICANJA MERE ZABRANE OBAVLJANJA ODREĐENIH DELATNOSTI U TRAJANJU OD ŠEST MESECI DO TRI GODINE, KAŽE ON.


Preduzetnici se kažnjavaju novčanom kaznom između 150.000 i 500.000 dinara.

Podzakonski akti koji uređuju kategorizaciju i uslove koje preduzeća moraju da ispunjavaju kako bi pružala usluge organizovanja zaštite od požara stupili su na snagu 6. februara prošle godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!