You are here

Restauriran Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918.

SMEDEREVO, 20. avgust 2018 – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo objavio je danas da su završeni su radovi na realizacija projekta sanacije i restauracije Spomenika srpskim vojnicima 1912-1918. godine u Požarevcu, koji su započeti u julu mesecu ove godine.

Radove na restauraciji spomenika izvodio je vajar Miodrag Samardžić za firmu „Granit-Liješće“ d.o.o. iz Sremske Mitrovice, čija ponuda je kao najpovoljnija izabrana u postupku javne nabavke Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Restauracija spomenika je obuhvatila čišćenje skulpture i postamenta od površinskih naslaga raznih nečistoća, mikroorganizama i tragova ranijih intervencija  mehaničkim i hemijskim tretmanom. Uklonjene su dotrajale i neadekvatne plombe, obnovljena su slova na postamentu, a sva oštećenja su restaurirana prema formi, strukturi i boji. Izvedena je konsolidacija spomenika, kao i aseptička i hidrofobna zaštita.

Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918. godine u Požarevcu podignut je 1923. godine u delu grada koji se naziva Gornja mala. Nalazi se na raskrsnici Kosovske, Deligradske i Svetosavske ulice, a sastoji se od skulpture vojnika klesane u kamenu peščaru i postamenta obloženog belim venčačkim mermerom na kome se nalaze četiri spomen ploče od crnog granita sa urezanim imenima palih boraca u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Spomenik je Odlukom SO Požarevac 1991. godine utvrđen za nepokretno kulturno dobro spomenik kulture.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien