Tri slučaja groznice sa Nila, jedan sa smrtnim ishodom

SMEDEREVSKA PALANKA, SMEDEREVO, 2 avgust 2018 – U poslednjem izveštaju Instituta Batut navedeno je da su u Podunavskom okrugu potvrđena dva slučaja groznice Zapadnog Nila. Prema podacima koje je portal Podunavlje.info dobio u Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu, takvih slučajeva je tri, dva u Smederevu i jedan u Palanci, a ovaj poslednji je, na žalost, imao smrtni ishod. U pitanju je 58-godišnji  muškarac iz okoline Smederevske Palanke.

Inače, najveći broj slučajeva prijavljen je na teritoriji Grada Beograda (30 osoba), u Južnobanatskom okrugu (15), Južnobačkom (12) i Zapadnobačkom (6). Po dva slučaja evidentirana su u Sremskom, Srednjebanatskom i Podunavskom,  mada je portalu Podunavlje.info potvrđeno u požarevačkom Zavodu, koji je zadužen za Podunavski i Braničevski okrug, da ih je tri. Obolele osobe su muškog (42) i ženskog (28) pola, starosti od 22 do 84 godine, sa pridruženim hroničnim obolјenjima (46 od 70 registrovanih).

Na teritoriji Republike Srbije, po izveštaju koji je dostupan na internet stranici Instituta Batut, do sada je od početka praćenja registrovano  70 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila sa pet smrtnih ishoda, četiri u Južnobačkom okrugu i jedan na teritoriji Grada Beograda, kod osoba muškog pola, starosti od 56 do 84 godine, sa pridruženim hroničnim obolјenjima, koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. Slučaj u Palanci, očigledno, nije evidentiran ili ne spada u neku od tih kategorija koje su praćene.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!