Vodosnabdevanje uredno, voda ispravna za piće

SMEDEREVO, 14. jul 2018 – Vodosnabdevanjem u Smederevu pokriveno je više od 95 odsto stanovništva, snabdevanje je uredno, voda je ispravna za piće i redovno kontrolisana, a u narednom periodu svoje kapacitete usmerićemo na uređenje kanalizacionog sistema, u koji se prethodnih decenija malo ulagalo, izjavio je za Podunavlje.info Srđan Stojković, direktor Javnog komunalnog preduzeća Vodovod Smederevo.

“JKP Vodovod je u prethodnom periodu završio radove na zameni dela postojeće i izgradnji nove vodovodne mreže u Kovinskoj ulici u dužini od 1000 metara, prevezivanje postojećih  kućnih priključaka na novu mrežu, kao i 23 nova priključka. Ovim su korisnici dobili kvalitetnije vodosnabdevanje, stvorili su se uslovi i za priključenje novih korisnika, a svi nelegalni priključci su registrovani i priključeni na novu mrežu. Izvršena je i izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže u ulicama Revolucije, Majora Tepića i Vučačkoj sa pripadajućim bočnim ulicama, na teritoriji MZ 25. maj,  u Crvene Armije sa pripadajućim bočnim ulicama od Slavonske do Radinca, u Petrijevskoj, Starca Vujadina i Balkanskoj, čime su se stvorili uslovi za priključenje novih korisnika i poboljšanje vodosnabdevanja postojećih korisnika koji su imali nedovoljan pritisak u mreži, naročito u letnjim mesecima.”

Pored izgradnje, konstantno se vrši rekonstrukcija i sanacija postojeće mreže, kaže Stojković.

“Prošle godine smo dosta radili u selima Lipe, Radinac i Vranovo. Ove godine je rekonstruisan cevovod u Ulici Mite Cenića, delova distributivnog cevovoda u Ulici 16, oktobra i Crvene Armije. Ovim rekonstrukcijama je poboljšan kvalitet vodosnabdevanja i što je takođe važno – smanjena je količina vode koja se gubi u sistemu. Planirani radovi su, do sada, realizovani u potpunosti.”

Sa velikim vrućinama, najavljenim za ostatak leta i početak jeseni, realno je očekivati veću potrošnju vode.

“Od početka letnje sezone nismo imali planske restrikcije isporuke vode za piće korisnicima koji su priključeni na gradski sistem vodosnabdevanja, dok je u pojedinim selima sa autonomnim vodovodnim sistemima – Suvodol, Badljevica, Vrbovac, bilo kratkotrajnog nestanka vode zbog prekomerne i neracionalne potrošnje vode, pre svega za zalivanje.”

Društvenim mrežama je nedavno kružila slika vode za piće iz Vodnja…

“Selo Vodanj je bilo priključeno na autonomni vodovodni sistem, a krajem prošle godine prevezano je na gradski sistem vodosnabdevanja, tada se pojavila mutnoća u vodovodnoj mreži sela koja je otklanjana ispiranjem kompletne mreže. Na to smo upozorili korisnike i akciju ispiranja mreže smo radili 20 dana. To je, jednostavno, stvar tehničke prirode i trebalo je talog u mreži, koji je nastao od vode koja se koristila iz bunara u prethodnom periodu, izbaci ti ispiranjem. Tom prilikom su ugrađeni i dodatni podzemni hidranti za ispuštanje vode iz sistema kako bi se uklonila mutnoća. U više kontinuiranih ispiranja ovaj talog iz mreže je ispran i voda u selu je ispravna za piće.”

Kakva je, generalno, trenutna situacija sa vodosnabdevanjem?

“Svi proizvodni kapaciteti su u funkciji, odrađene su pripreme u prolećnom delu, tako da se očekuje uredno vodosnabdevanje korisnika do kraja letnje sezone. Naravno da se potrošnja vode povećava kako rastu temperature vazduha i želim da apelujem da i takvim okolnostima vodu ne treba rasipati. Potrošnja vode je uvek u porastu tokom leta, za oko 20-30 odsto, posebno u periodima bez atmosferskih padavina, a naročito kada se ona neracionalno troši za zalivanje. JKP Vodovod redovno upozorava korisnike da racionalno troše vodu na razne načine – preko sredstava javnog informisanja, putem flajera i radom na terenu. Zajedno sa komunalnom inspekcijom vrši se obilazak terena gde se korisnici upozoravaju da racionalno troše vodu. Potrebno je podići svest građana da je reč o jednom od najvažnijih prirodnih resursa, prema kojem se moramo odnositi domaćinski.”

Pored urednog vodosnabdevanja, važan je kvalitet isporučene vode za piće.

“Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu ZZJZ Požarevac dva puta nedeljno, po potrebi i češće, vrše uzorkovanje i analizu vode iz mreže na više lokacija u sistemu, u skladu sa zakonom i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Do sada nismo imali neispravnost vode iz gradskog sistema vodosnabdevanja, a trudimo se da tako i ostane. To je primarni cilj i o ispravnosti vode ne treba polemisati, niti kvalitet isporučene vode  dovoditi u pitanje. Sa druge strane, u selima koja imaju svoje autonomne vodovodne sisteme snabdevanje je uglavnom uredno i svakog dana se vrši poboljšanje vodosnabdevanja u svakom pogledu. Što se tiče kvaliteta  vode povećan je sadržaj amonijaka u selima Malo Orašje i Badljevica, i to je prisutno od izgradnje ovih sistema. S vremena na vreme, u zavisnosti od potrošnje, pojavi se malo povećanje koncentracije gvožđa i mangana. To nisu velika odstupanja, ali mi u skladu sa Pravilnikom tretiramo tu vodu kao tehničku. U  periodu kada postoji zabrana vode za piće od strane sanitarne inspekcije, informišemo korisnike, obezbeđujemo pijaću vodu putem mobilnih rezervoara i cisterni i u tom periodu fakturišemo vodu po definisanoj nižoj ceni. Ovakvi slučajevi u selima sa autonomnim vodovodnim sistemima nisu česti, ali se dešavaju. Odgovorno se odnosimo prema korisnicima i trudimo se da profesionalno odgovorimo nastaloj situaciji. Podsetiću da je JKP u prethodnom periodu ugradilo pet hlorogena za hlorisanje vode i time je obezbeđena mikrobiološka ispravnost vode. U avgustu je planirana javna nabavka sistema za hlorisanje, iz kapitalnih subvencija, pa očekujem i da će preostala četiri sela dobiti sistem za hlorisanje novije generacije. Takođe, u Lunjevcu smo imali  neispravnost vode kada je došlo do kvara na sistemu za hlorisanje. Odmah smo intervenisali, kvar je otklonjen, a građanima je dopremana pijaća voda do prestanka zabrane od strane sanitarne inspekcije.”

Na kraju ovog razgovora, nešto i o poboljšanju kanalizacione mreže.

“To je za nas u JKP Vodovod, a pre svega za građane Smedereva, veoma važno pitanje. U narednom periodu pored tekućih aktivnosti, pažnju ćemo usmeriti na kvalitetnije održavanje i izgradnju kanalizacione mreže. I to će biti prioritet. Tu ima dosta prostora i potrebe za unapređenjem i izgradnjom nove mreže i planirano je da većina sredstava iz prihoda bude usmerena na poboljšanje kvaliteta usluga u tom delu. Podsetiću da je JKP Vodovod prošle godine preuzeo na održavanje oko 78 km kanalizacione mreže koja je izgrađena u prethodnih 10, 20 i više godina, tako da je povećano izdvajanje sredstava za njeno održavanje i normalno funkcionisanje. Trenutno, JKP Vodovod održava oko 230 kilometara kanalizacione mreže i želimo da je kvalitativno unapredimo”, zaključio je u razgovoru za Podunavlje.info Srđan Stojković, direktor JKP Vodovod Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!