Obnavljanje kapele smederevskog dobrotvora

SMEDEREVO, 27. septembar 2017 – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture je objavio poziv za podnošenje ponuda za realizaciju prve faze radova na sanaciji i restauraciji kapele Dine Mančića na Starom groblju u Smederevu.

Kapela jednog od najvećih smederevskih dobrotvora i zadužbinara izgrađena je po nacrtu čuvenog arhitekte Aleksandra Bugarskog, koji je projektovao i zgrade Starog dvora i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Zdanje na smederevskom Starom groblju nagrizao je zub vremena, a ni lopovi kapelu nisu ostavili na miru. Odneli su sve što je vredelo iznutra a onda su prešli i na ostalo; skinuli su deo bakarnog krova. Obnova je odavno bila nužna, trebalo je samo sredstava. Poziv za podnošenje ponuda i konkursna dokumentacija objavljeni su na Portalu javnih nabavki. Kriterijum za ocenjivanje ponuda je ,,najniža ponuđena cena“.

Dina Mančić, zanatlija i trgovac smederevski, 1882. je sačinio zaveštanje kojim je, pošto nije imao poroda, svoju ogromnu imovinu namenio „sirotnim đacima“ i gradu. Za podizanje zgrade gimnazije u Smederevu Mančić je dao imanje što ga je za života kupio usred grada za malo fali pa 6000 dukata. Ostavio je i pare, da se plode u tu svrhu, baš kao i druge namenjene da: “opština iz ovog prihoda sirotne đake školuje i izdržava na najvišim školama o čemu se opštini naročiti amanet ostavlja“. Fonda, i tih para, da li treba reći, odavno nema.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien