Uručene nagrade Slobodanki Vujanić i Arno Gujonu

SMEDEREVO, 5. jun 2017 – Jubilarna 20. nagrada za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja „Branislav Mane Šakić“, uručena je danas u Narodnoj biblioteci Smederevo Slobodanki Vujanić iz Radija Republike Srpske, a novoustanovljeno Specijalno priznanje, namenjeno strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom, Francuzu Arno Gujonu.

Imajući u vidu položaj i stanje elektronskih medija u Srbiji, Fond i stručni žiri, na čelu sa Marinom Rajević Savić, je doneo odluku o proširenju prostora koje će ubuduće pokrivati nagrada, pa je shodno tome ovogodišnje priznanje otišlo u ruke spikeru/voditelju Radija Republike Srpske, Slobodanki Vujanić, koja ove godine obeležava četiri decenije druženja sa mikrofonom, za sveukupni radni doprinos u pomenutoj oblasti.

Zahvaljujući se na nagradi, ovogodišnja dobitnica je podsetila na reči publiciste Velimira Medenice:  “Srpskim jezikom zasijavamo svaki prostor gde živi srpski narod”. Pored ostalog, ona je istakla da je osnivač Fonda za dodelu nagrade prepoznala važnost program očuvanja srpskog jezika od tuđica i stranih reči i upustila se u borbu spasavanja našeg jezika.

Još jedna novina uz jubilej dodeljivanja pomenute nagrade je i specijalno priznanje namenjeno strancima čiji su celokupni rad i vladanje srpskim jezikom na najvišem stručnom i društvenom nivou. Ovoga puta žiri je bio jednoglasnog mišljenja da ova vrsta odličja pripadne Francuzu Arno Gujonu, osnivaču Humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, koji je od 2004. veoma posvećen kvalitativnoj pomoći ugroženim Srbima na Kosovu i Metohiji, a srpskim jezikom, nakon desetogodišnjeg učenja, danas besprekorno vlada.

“Ovo priznanje je za mene izuzetno važno i doživljavam ga kao krunu svog celokupnog rada i truda u učenju srpskog jezika. Nije bilo lako”, rekao je Gujon, zahvaljujući se na lepim rečima koje su mu danas bile upućene. On je izrazio mišljenje da je izuzetno važno da negujemo srpski jezik i da svako ko govori srpski jezik ima odgovornost prema njemu.

“Negovati jezik je važno zato što jezik zauzima središnje mesto jedne kulture. Ako kvarimo jezik, kvarimo kuluturu, a ako kvarimo kulturu kvarimo i sebe”, naglasio je Gujon.

Inače, Fond i nagrada su osnovani 1998. godine u znak sećanja na legendarnog spikera Radio Smedereva, Branislava Maneta Šakića, na čiji posvećeni rad su podsetile koleginice Svetlana Mladenović i Stanica Stanilović.

Nagradu koja nosi ime Branislava Maneta Šakića do sada su dobili: Danica Lekić, koja je sa kolegom  Šakićem u Radio Smederevu bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš, Marija Slavković,  Duško Marković, Snežana Živković,  Vinka Knežević, Žarko Obraćević, Tomislav Bogdanović, Dušanka Kalanj, Svetlana Aleksić, Aleksandar Gajšek, Stevo Obrić, Miloje Mića Orlović, Miroslav Vojvodić, Desanka Milosavljević, Dina Čolić, Svetlana Mladenović, Ljiljana Marković i Marina Rajević Savić, koja je lepo biranim rečima ulepšala i današnji program.

Fond se simbolično zahvalio i onima koji su svojim doprinosom pomogli da se neguje ova jedinstvena nagrada za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima. Zahvalnice su uručene novinaru Draganu Pavloviću, zatim Miloradu Popoviću, vlasniku Foto radnje „Dunav“,  Narodnoj biblioteci Smederevo, Jeleni Brezjanović, antropologu i vlasniku Agencije za marketing i odnose sa javnošću „EnkodPiaR“, Gvozdenu Erakoviću i učenicima Muzičke škole „Kosta Manojlović, te Marku Đorđeviću i članovima orkestra „Svetlost“, koji su svojom muzikom oplemenili današnji program.

Današnjem uručenju nagrade i priznanja, pored nekadašnjih laureata i Šakićevih kolega, prisustvovao je i Dragan Pajić, direktor Radija Republike Srpske, koji ove godine obeležava pola veka postojanja, kao i članovi dopisništva Radio televizije Republike Srpske iz Beograda, čiji medij takođe obeležava značajan jubilej – četvrt veka rada.

Recimo i da je današnji program svojim prisustvom uveličao, nenametljivo, kao što ne želi da govori o stanju u najbitnijoj sporednoj stvari na svetu – fudbalu, legendarni centarfor Dušan Dule Savić, ovoga puta u ulozi supruga Marine Rajević Savić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!