You are here

Otvorena klanica „Gavrilović“, jedna od najsavremenijih u regionu

VELIKA PLANA, 28. april 2017 – Beogradsko preduzeće „Žitostok“ otvorilo je danas klanicu „Gavrilović“ u Velikoj Plani, jednu od najsavremenijih u regionu, u pogonu od oko 2000 kvadratnih metara, u koji je uloženo oko dva miliona evra i u kome će biti uposleno 60-70 radnika u prvoj fazi, čime se nastavlja uspešno poslovanje ovog preduzeća na teritoriji Srbije.

Preduzeće je osnovano pre skoro dve i po decenije (1993), kao porodična firma koja se bavi trgovinom na veliko, komponentama za stočnu hranu, farmama i mešaonama. Korektnim odnosom prema komintentima, stekli su ugled na tržištu i šireći svoje poslovanje postali jedna od vodećih firmi za prodaju monokalcijum fosfata iz Rusije za tržište naše zemlje. Proizvodnjom tovnih pilića preduzeće počinje da se bavi 2010. godine, a tri godine kasnije, povećanjem obima posla, kreću sa proizvodnjom stočne hrane za potrebe kooperanata. Izgradnja ove fabrike počinje 2015. godine. Ona je izgrađena po evropskim i svetskim standardima, kapaciteta 3000 zaklanih pilića na sat, sa najsavremenijom automatskom opremom, čulo se na svečanom otvaranju.

Svečano otvaranje nove klanice u Velikoj Plani

Direktor Ivan Milojević je rekao da optimalna proizvodnja iznosi 20.000 pilića dnevno, a sami uslovi i sistem mašina i  proizvodnje, koji su među najsavremenijim na svetu, omogućavaju visoke standarde HASAP-a i HACCP sertifikata, što su, pored izuzetnog geografskog položaja Velike Plane, dobri preduslovi da postanu lideri u čitavom regionu. On je istakao da će klanica uposliti 60 do 70 radnika.

Vlasnik firme Vladimir Gavrilović je naglasio da je u klanicu uloženo oko dva miliona evra, a što se tiče planova, naveo povećanje sopstvenog tova u okruženju Velike Plane u prečniku od oko 50 kilometara, organizaciju kooperantskih tovova, kako bi imali sopstvenu sirovinu. On je izrazio očekivanje da će biti glavni dobavljač u trgovinskim lancima.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, rekao je da prisustvo ovakve procesne obrade poljoprivredne proizvodnje, kao važnom koraku u plasmanu robe na tržište, pokazuje da se sa domaćim kapitalom i domaćom pameću može zasnovati ovakva proizvodnja. On je istakao važnost ovakvih porodičnih firmi, dodajući da klanica u ovoj fazi nije tražila podsticajne mere od države već se oslonila na kontinuitet postojeće proizvodnje.

Predsednik Opštine Velika Plana Igor Matković zahvalio se porodici Gavrilović i vlasniku Vladimiru Gavriloviću što je izabrao Veliku Planu da otvori fabriku.

„Posebno mi je zadovoljstvo što će firma nastaviti da investira u proizvodnju i što će to biti u našoj opštini, a to za nas mnogo znači, pre svega nova radna mesta. Zadovoljstvo je i videti sve članove porodice, koji su godinama radili naporno i uspešno, što je dokaz da se u našoj zemlji može uspeti i sopstvenim snagama“, naglasio je Matković i dodao da će lokalna samouprava učiniti sve što je potrebno da se pomogne unapređenje procesa proizvodnje.

Vlasnik ove uspešne porodične firme, Vladimir Gavrilović, u izjavi za regionalni portal Podunavlje.info, najavio je  i konkretne planove – proširenje broja kooperanata na oko stotinu, sa oko 500.000 pilića, sa ciljem da sva sirovinska baza bude što bliža klanici, a u bliskoj budućnosti i pripremu lokacije za sopstveni tov, kako bi proizvodili 30 odsto vlastite sirovinske baze.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien