Nikoli dosadilo da čeka na putare i opštinare

SMEDEREVSKA PALANKA, 28. april 2017 – Nikola Nikolić iz Smederevske Palanke, baš kao i mnogi njegovi sugrađani, poduže je prelazio ulicu na neobeleženom mestu, na kome je nekada bila zebra. Trebalo je ponovo da bude tu, pošto je maltene pre godinu dana ulica presvučena novim slojem asfalta, ali nikako da dođe na red, ili oni koji su za to zaduženi nikako da se sete…

Zbog toga je Nikola odlučio da stvar uzme u svoje ruke. Tačnije, uzeo je u ruke kanticu i četku.

– To je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu, iza Muzeja je dečje obdanište, malo dalje škola, a od prošlog leta se nisu udostojili da ponovo obeleže prelaz. Naročito je nezgodno zbog vozača koji nisu iz Palanke, koji ne znaju da tu treba da bude zebra i mesto da stanu tu dodaju gas, voze 50-60 na sat – objašnjava Nikolić šta ga je poteralo da uradi što mu nije za posao, ali nisu ni drugi kojima jeste.

Umesto znaka „radovi na putu“ poslužila je plastična gajbica, a i vozači su, začudo, pokazali strpljenje.

– Ne samo pešaci, i vozači su zastajali i čestitali mi, mada je u jednom momentu bio red dole do semafora. Onako, u prolazu, par njih mi kroz spušten prozor na kolima doviknulo: „Bravo!“.

A i iz opštine su me zvali, kažu, „joj, što nam to radiš“. Ja kažem, „ofarbajte ga vi, nema problema“, a oni, kao, „nema se para, znaš da smo planirali“ – prenosi Nikola zašto je u jednom momentu morao da zastane, da telefonira, dodajući da nema ništa protiv ove vlasti, baš kao što nije imao ni protiv prethodne, ali ima protiv onoga što rade ili ne rade, a trebalo bi.

Kada je završio šta je naumio Nikola je uzeo svoj bicikl i prešao ulicu na obeleženom mestu.

Nije bilo svečanog otvaranja pešačkog prelaza, nekoliko sugrađana već se bilo okoristilo njegovih ruku delom, a i nije, kako kaže, imao nameru da ovim potezom sebi pravi reklamu, samo da pomogne, najviše zbog dece.


Ponovo na ulici

Nikoli nije ovo prvi ulični performans; prošle godine, kada su u Palanci mesecima bile svakodnevne višesatne restrikcije u vodosnabdevanju, na svakoj pauzi za doručak dolazio je ispred zgrade palanačke opštine. Stajao je tu sa ispisanim znakom kojim je vozače u prolazu pozivao da trube, da sirenama pokažu lokalnoj vlasti da se ne mire s time što nemaju vode.


Poslednja vest iz Palanke glasi da je, gle čuda, nekoliko sati pošto je Nikola Nikolić završio „njegovu zebru“, u toku večeri na lice mesta došlo kamionče sa radnicima,
bojom i šablonom za iscrtavanje polja na pešačkom prelazu.

Prelaz je vrlo brzo uredno obeležen.

Osvanula je nova zebra!

Preko Nikoline boje.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!