Nameštaljke ostaju (i dalje) nekažnjene, pola lige igra na tuđim terenima

8. jul 2024 – Nepune dve nedelje uoči starta Super lige disciplinski organi FSS još nisu odlučili o kazni za ekipu Tekstilca za dve utakmice pod sumnjom na nameštanje rezultata, a tim iz Odžaka je zahvaljujući bodu prednosti nad Smederevom stekao priliku da se nađe u baražu za popunu i na kraju se i plasirao u najviši rang takmičenja u srpskom fudbalu. U fioci su i dve prijave protiv prvoligaša Dubočice, a sada je već izvesno da čak pet superligaških timova neće igrati u novom prvenstvu na svojim terenima jer su neuslovni.

U Fudbalskom savezu Srbije, posle debakla na Evropskom prvenstvu, ma kako nastup našeg nacionalnog tima na tom takmičenju neko zvao – to je ipak to, u tri utakmice jedan postignut gol i dva boda teško da zaslužuju drugi naziv, očigledno imaju druge brige od regularnosti takmičenja u prvenstvima. Kako drugačije objasniti da sada već mesecima nakon što je UEFA ukazala na potencijalno sumnjive rezultate utakmica Tekstilac – Mladost GAT (1:2), OFK Vršac – Tekstilac (2:1), GFK Dubočica – Mladost GAT (0:1) i GFK Dubočica – OFK Vršac (1:1) nema reakcije.

Nije baš da su u FSS uvek bili tako inertni kada su prijave iz evropske kuće fudbala ranije stizale, podsetimo da je Kolubara izbačena iz Lige iz istog razloga. Efikasnost je bila na delu i kada je novobeogradski Radnički zimus ekspresno kažnjen oduzimanjem šest bodova, posle prve prijave iz UEFA, zbog nameštanja utakmice sa (opet) Tekstilcem (0:5).

Na sve to, maltene pola Super lige dočekuje početak prvenstva tako što će igrati kao domaćini „u gostima“. Od ranije je poznato da će OFK Beograd zbog, kako kažu „predstojećeg renoviranja stadiona na Karaburmi“, gostujuće ekipe dočekivati u 250 kilometara udaljenom Zaječaru.

Još jedan novoizgrađeni stadion mora da opravda svoje postojanje tako što će ugostiti superligaše. Naime, IMT nije uspeo da postigne dogovor sa Voždovcem oko nastupa na terenu „na krovu“, pa će svoje „domaće“ mečeve igrati na stadionu u Loznici, nekih 150 kilometar od Beograda.

Zbog radova na stadionima u Kragujevcu i Kruševcu i Radnički 1923 i Napredak  počinju sezonu kao domaćini na alternativnim lokacijama. Tako će Kruševljani dočekati Partizan u prvom kolu Superlige  takođe na stadionu u Loznici, a i to je nešto više od 250 kilometara od Kruševca. Kragujevački Radnički prvih nekoliko kola moraće da igra u Leskovcu, oko 190 kilometara od Kragujevca, na još jednom nedavno izgrađenom objektu koji nema adekvatan gradski tim da tu nastupa, a sve to  dok se ne postave reflektori na “Čika Dači“.

I na kraju, više puta pomenuti Tekstilac iz Odžaka takođe neće moći da igra na svom terenu, jer ne ispunjava elementarne uslove, pa je odlučeno da njegova alternativna baza bude u Bačkoj Palanci, stadion OFK Bačke.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!