Kroz tvrđavu vode legionar, sultan Bajazit, baron Loprešti i Vuk Karadžić

14. jun 2024 – Posetioci Ramske tvrđave od nedavno imaju priliku da učestvuju u interaktivnoj turističkoj šetnji „Ramski košavski vremeplov“. Srednjovekovnim utvrđenjem ih vode vodiči kostimirani u istorijske junake koji su obeležili izgradnju, čuvanje i posvećenost ovom lokalitetu.

Interaktivna turistička šetnja je, zapravo, scenski nastup kroz koji se na autentičan način prepričava istorija Ramske tvrđave i Dunava. Posetioci, kako objašnjavaju,  više nisu samo pasivni posmatrači i slušaoci, već postaju aktivni učesnici u zanimljivim istorijskim pričama sa obala Dunava, u opštini Veliko Gradište.

Dočaravajući likove znamenitih ličnosti iz različitih epoha, kojima je ovo mesto bilo važno, od rimskog legionara Licinijusa Rufusa, čije ime je pronađeno uklesano na kamenoj ploči ispod tvrđave, preko sultana Bajazita II, po čijem je nalogu utvrđenje Ram i podignuto, te grofa barona Lopreštija, koji je krajem 18. veka Ramsku tvrđavu branio od Turaka, do Vuka Karadžića, vodiči provode turiste kroz prohujale vekove.

Posetioci mogu da učestvuju u uzbudljivim pričama i legendama sa Ramske tvrđave  svake nedelje od 16 časova, a rezervacije nisu neophodne. Ture traju oko sat vremena i prilagođene su svim uzrastima.

„Ukoliko u grupi posetilaca imamo mlade, narativ prilagođavamo njima, jer nam je namera da deca nauče nešto novo, da im poseta Ramskoj tvrđavi ostane u sećanju i da je pamte po lepom doživljaju“, kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

Dodaje da za pripremu scenarija koriste različite izvore i tragaju za nekim zanimljivostima i manje dostupnim podacima koji nisu često objavljivani.

„Među našim vodičima-glumcima je i jedan profesor istorije koji nam daje zanimljivosti, a koristimo i priče koje čujemo od meštana“, kaže ona.

Vodiči ture „Ramski košavski vremeplov“ sertifikovani su kroz obuke programa Interpret Europe organizovanog u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

Informacija i foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Skorašnji članci

error: Content is protected !!