„Švejk“ Beogradskog dramskog pozorišta otvara takmičarski program

SMEDEREVO, 15.  maj 2024 – Na 41. Nušićevim danima ove srede, izvođenjem predstave „Švejk“ Beogradskog dramskog pozorišta, po čuvenom delu Jaroslava Hašeka a u režiji Veljka Mićunovića, počinje takmičarski program festivala.

Nezavršeni satirični roman češkog pisca Jaroslava Hašeka izdat 1923. godine. Pisac je planirao da se delo sastoji iz 6 delova ali završio je samo četiri zbog smrti od srčanog udara 1923. Sva četiri dela su objavljena u jednoj knjizi.

Radnja romana govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim doživljajima u armiji. Priča počinje atentatom u Sarajevu, koji prethodi Prvom svetskom ratu. Švejk je toliko uzbuđen služenju svojoj državi u ratu da niko ne može sa sigurnošću da utvrdi da li je on imbecil ili vešti saboter austrougarske armije.

Takmičarski program za neku od nagrada stručnog žirija repertoaru, osim predstave „Švejk“ Beogradskog dramskog pozorišta, čine i „Obećanje naciji“ Ateljea 212, „Narodni poslanik“ Narodnog pozorišta Subotica i Gradskog kazališta Pula, potom „Ćelava pevačica“ Centra za kulturu Tivat i „Mister dolar“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!